Владимир Ребић: Апсолутне неистине да МУП користи систем за препознавање лица

Ребић је са повереником за информације од јавног значаја Миланом Мариновићем разговарао о значају употребе система видео надзора у циљу повећања безбедности

Владимир Ребић (Фото: Снимак екрана)

Директор полиције Владимир Ребић одбацио је као „апсолутно“ неистините наводе да Министарство унутрашњих послова користи тзв. систем за препознавање лица.

Ребић је са повереником за информације од јавног значаја Миланом Мариновићем разговарао о значају употребе система видео надзора у циљу повећања безбедности грађана и њихове имовине, као и о коришћењу биометријских података путем тог система.

Како је саопштио МУП, саговорници су оценили да је увођење савремених технологија у циљу борбе против криминала значајно, али и да је важно да буде усклађено са законском регулативом.

Мариновић је рекао да се постојећи систем видео надзора, који је постављен у Београду, користи у складу са законом што је, како се наводи, констатовано у извештају Повереника, након што је прошле године спроведен поступак надзора у Полицијској управи за град Београд.

Повереник је додао да је потребно успоставити одговарајући законски оквир за обраду биометријских података, односно за коришћење идентификације лица употребом система видео надзора док је директор полиције навео да ће МУП, „као и до сада“, систем видео надзора користити искључиво у складу са законом.

Током разговора је оцењено да би наведена метода обраде података, која је успостављена и у неким од најразвијенијих демократских земаља, могла дати резултат приликом откривања учинилаца најтежих кривичних дела.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 25. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар