Данас: У Белој кући могуће потписивање економског споразума Београда и Приштине

Наши извори кажу да „добар део“ Трампових сарадника „не би имао ништа против“ ни уколико би се „у игру“ вратила идеја о подели Косова

Ричард Гренел (Фото: Sean Gallup/Getty Images)

Сједињене Америчке Државе настављају да се „интензивно ангажују“ како би у скорије време био постигнут свеобухватан споразум о решавању косовског питања, иако Европска унија тренутно има „кључну реч“ у преговарачком процесу, кажу за Данас незванично извори из дипломатских кругова, коментаришући предстојећи сусрет политичких лидера из Београда и Приштине у Белој кући.

Према тврдњама дипломата, није реално очекивати да ће разговорима, најављеним за 2. септембар, присуствовати и председник САД Доналд Трамп, али Трампов изасланик Ричард Гренел, који ће бити домаћин сусрета, „има велике амбиције да приволи две стране да се да се договоре о неком конкретном кораку на путу нормализације односа, као што је то било обнављање ваздушног и железничког саобраћаја на релацији Београд-Приштина, о чему је постигнута сагласност почетком године“.

У том контексту, спекулише се да је могуће да ће на састанку у Белој кући бити потписан „споразум из домена економије“.

Наши извори кажу да „добар део“ Трампових сарадника „не би имао ништа против“ ни уколико би се „у игру“ вратила идеја о подели Косова, за разлику од појединих европских земаља, пре свега Немачке, које се оштро противе таквој опцији.

Како наводе извори Данаса, „званични Вашингтон је много више заокупљен Кином него Западним Балканом, што је показала и актуелна европска турнеја америчког државног секретара Мајка Помпеа, али неће одустати од напора да да допринос у покушајима међународне заједнице да помири Београд и Приштину“.

Саговорници из дипломатских кругова понављају да ће бити тешко постићи коначни споразум о Косову без „директног или индиректног“ учешћа и Америке у преговарачком процесу, иако је ЕУ званичан посредник у преговорима.

Фото: Танјуг

Тврди се да ће се дијалог Београда и Приштине, који је обновљен овог лета у Бриселу, под патронатом специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, водити у три фазе. Прва фаза, која је већ почела, посвећена је питањима попут несталих лица и економске сарадње, у другој фази планирани су разговори о „деликатнијим темама“, укључујући културно наслеђе, а у трећој би се „разговарало о статусу“.

Дипломате не гаје велики оптимизам да ће у скорије време наступити та трећа, завршна фаза разговора, јер Београд није спреман да призна Косово, док Приштина наставља да инсистира на признању.

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти потврдили су да ће учествовати на разговорима у Белој кући. Вучић је за ТВ Пинк рекао да Србија није у позицији да одбија разговоре. Претходно је Ричард Гренел саопштио да ће се у Белој кући 2. септембра састати Вучић и Хоти „да преговарају“. Наглашено је да ће тема састанка бити економија.

„Зашто је Гренел употребио термин ‘преговори’, то је питање за њега… Хоти ће да каже да је то састанак две независне државе, а тако је и из угла САД. Ја нећу третирати Косово као независну државу, то сам рекао и Хотију“, поручио је Вучић. Он је истакао и да Србија „јесте у тешкој ситуацији“, и да не треба сумњати да ће Албанци „на терену предузети акције против Срба“. Како је навео, они су довели велике машине и ушли су у заштићену зону да би копали пут према Албанији и није их брига за манастир Дечане, није их брига за судове који су донели одлуку, нити за било шта… Вучић је рекао и да је у интересу Срба и Албанаца економско отварање и слободан проток, робе, капитала и услуга и тиме лакша трговина, лакши проток људи и железничке и авио линије.

Тачи поздравио састанак

„Поздрављам састанак у Белој кући ради преговора Косова и Србије. Захвални смо на изузетној посвећености Сједињених Држава миру и стабилности у региону“, написао је председник Косова Хашим Тачи на Твитеру. Састанак се организује након што сусрет Вучића и Тачија планиран за 27. јун у Белој кући, није одржан због тога што је поднет предлог оптужнице за косовског председника којом се сумњичи за ратне злочине.

Марија Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Potpisivanje ekonomskog ugovora je zvanicna predaja Gazivoda.Sve ostalo je dodatak ovom glavnom jelu.

Оставите коментар