Цедем: Здравко Кривокапић има бољи рејтинг од Мила Ђукановића

Носилац листе „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић има највећу просечну оцену када су у питању политичари и јавне личности

Здравко Кривокапић (Фото: ИН4С)

По најновијем истраживању ЦЕДЕМ-а владајући ДПС има рејтинг 35,3 одсто, коалиција „За будућност Црне Горе” 24,7 процената, а Демократе 16.5 одсто.- Црногорци највише верују у образовање и цркву

Носилац листе „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић има највећу просечну оцену када су у питању политичари и јавне личности, према најновијем истраживању ЦЕДЕМ-а.

Иза Кривокапића је лидер ДПС-а и председник Црне Горе Мило Ђукановић, затим премијер Душко Марковић, лидер Демократа Алекса Бечић, лидер УРА Дритан Абазовић, министар просвете Дамир Шеховић, председник Демоса Миодраг Лекић…

Марко Пејовић из ЦЕДЕМ-а напоменуо је да највећи број испитаника није имао став о Кривокапићу с обзиром да је он ново лице на политичкој сцени.

Лого коалиције За будућност Црне Горе (Лого: ИН4С)

ЦЕДЕМ је објавио истраживање јавног мњења уочи парламентарних избора 30. августа, према којем владајућа Демократска партија социјалиста има рејтинг од 35,3 одсто, а најјача опозициона политичка формација у оквиру коалиције „За будућност Црне Горе”, окупљена око Демократског фронта, 24,7 одсто.

По овом истраживању, коалиција окупљена око Демократа – „Мир је наша нација” има рејтинг 16,5 одсто.

Милена Бешић, из ЦЕДЕМ-а, казала је да се ради о рејтингу изборних листа на основу става грађана и да резултати нису прогноза изборног резултата.

Коалиција „Црно на бијело”, коју предводи Грађански покрет „УРА” има 6,6 одсто подршке.

Изборну листу Социјалдемократске партије Црне Горе – „Јака Црна Гора” подржава 4,2 процента испитаних грађана, док је прогноза излазности 66 одсто.

Истраживање је спроведено у периоду од 5. до 12. августа 2020. године и рађено је на узорку од 1037 испитаника, преносе подгоричке „Вијести”.

Из ЦЕДЕМ-а су казали да стандардна статистичка грешка мерења износи плус –минус 3,1 одсто.

Црногорци највише верују у образовање и цркву

Најновије истраживање ЦЕДЕМ-а показало је да грађани Црне Горе поверење имају још само у систем образовања и Српску православну цркву, док је поверење у друге политичке институције на историјском минимуму.

У систем образовања верује 52 одсто испитаника, Српску православну цркву 46,4 одсто, а у здравствени систем 43,4 одсто грађана.

У неканонску црногорску цркву верује 12,8 одсто грађана.

„Поверење у све институције биљежи негативан тренд у односу на децембар 2019”, рекао је Марко Пејовић из ЦЕДЕМ-а. У систем образовања вјерује 52 одсто испитаника, Српску православну цркву 46,4 одсто, здравствени систем 43,4 одсто, а следи Организација Уједињених нација са 41,4 одсто, Делегација ЕУ 41,1 одсто, полиција 40,9, судство 39,7, Војска 38,3…”, рекао је Пејовић, пишу „Вијести”.

У тужилаштво верује 36,9 одсто грађана, што је нешто мање од невладиних организација којима верује 37,9.

У НАТО верује 33,9, председника државе 33,8, владу 31,8, скупштину 29,4, политичке партије 22,5 одсто.

Пејовић је навео да се и даље смањује поверење грађана у политичке институције (влада, предсједник, Скупштина, полиција, Војска, судство и партије), па се први пут може говорити о историјском минимуму.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар