Митрополит калавритски Амвросије: Маска је инструмент ђавола, није јој место у храму

Можете видети епископе, ђаконе, свештенике и лаике искључиво у маскама, које су демонски изум. Следствено томе, ђаво је ушао у умове неких првосвештеника и неких других свештенослужитеља, рекао бивши митрополит калавритски

Митрополит Амвросије (Photo: russia.greekreporter.com)

Јерарси Грчке православне цркве, бивши митрополит калавритски и егилијски Амвросије (Ленис) и митрополит китирски и антикитирски Серафим (Стергиулис) изјаснили су се против ношења медицинских маски у храму за време богослужења.

Интернет издање Vima Orthodoxias јавило је да је митрополит Серафим упутио писмо председнику владе Грчке Киријакосу Мицотакису, у којем је захтевао да „Цркву остави слободном“.

„Нека држава, уз вашу бригу, предузме мере уведене на свим другим јавним местима, али Цркву оставите слободном (како то захтева Устав наше државе, члан 13, став 2) да управља својим домом, уз помоћ руководства нашег Светог Синода. Маска нема места у светињи“, рекао је грчки архијереј.

Он је подсетио да су православни Грци већ били лишени могућности да учествују у богослужењима током периода Великог поста, Страсне Седмице и Васкрса. Митрополит Серафим позвао је Мицотакиса да послуша мишљење православних како би се избегла „непријатна изненађења“.

Киријакос Мицотакис, митрополит китирски Серафим (Извор: vimaorthodoxias.gr)

Митрополит Амвросије је такође иступио против ношења медицинских маски у храму, које је он назвао симболом малодушја, што значи „знаком ђавола“.

„Маска, тај ђаволов инструмент, сада свуда доминира! Полако улази и у Православну Цркву. Можете видети епископе, ђаконе, свештенике и лаике искључиво у маскама, које су демонски изум. Следствено томе, ђаво је, у овом случају, ушао у умове неких првосвештеника и неких других свештенослужитеља и блокирао их! Каква срамота!“, пренео је речи бившег митрополита Амвросија Telegram канал „Пастир & Паства“.

По његовом мишљењу, санитарни захтеви за свештенство и мирјане знак су приближавања епохе Антихриста.

„Мере попут маски, обавезно растојање између нас, забрана светих празника и поклањања светим иконама наше Цркве, затварање цркава, забрана звоњаве звона, као и употреба разних дезинфекционих средстава чак и у храму итд. – све ове невиђене мере забране, које су сада постале део наше свакодневице и, пре свега, страх да један другог не заразимо корона вирусом, све су то знамења времена“, рекао је митрополит Амвросије. „Доба Антихриста се приближава, и ми га осећамо“, пренела је „Борба за веру“

Сајт „Union of Orthodox Journalists“ подсећа да је претходно амерички амбасадор у Грчкој Џефри Пајет похвалио главара Грчке православне цркве за „одлуке у погледу ковида-19“.

Наслов, опрема и приређивање: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. ДОСТОЈАН.

Оставите коментар