Слободан Самарџија: Руски олигарси непожељни у Лондону

Постбрегзитовско приклањање британске администрације Вашингтону резултирало је и ударом на олигархе

Руска амбасада у Лондоу (Фото: Факундо Аризабелага/ЕПА-ЕФЕ)

Лондон би ускоро могао да престане да буде Мека за руске олигархе. Комитет за безбедносна питања британског парламента предложио је да се ревидира политика издавања „златних виза” Русима који живе у граду на Темзи, одавде руководе пословима широм света и – богате се. Није тајна да је Велика Британија по окончању прошлог века широкогрудо прихватила руске паре, не интересујући се претерано за њихово порекло.

Али, изгледа да су се количине новца којим су олигарси пунили лондонски трезор током година смањиле, или су преусмерене ка исплативијим дестинацијама. Тек, минула су времена кад је сваки финансијски добростојећи бегунац из Русије лако налазио уточиште у Лондону, без много питања, за дебеле паре и приступ информацијама из источног гиганта до којих се не може доћи легалним каналима.

Постбрегзитовско приклањање британске администрације Вашингтону резултирало је и ударом на олигархе. Већ и сама чињеница да се они, сем ретких и истакнутих појединаца, нису нашли на мети руских обавештајних служби изазива сумњу да њихов „успон” добро прате и у Москви. А можда њиме и руководе. То се не допада надлежнима у Лондону, а посебно не њиховим покровитељима у САД.

Борис Јељцин је својевремено одлучно забранио било какву продају државних привредних капацитета страним партнерима. То је био једини исправан пут да се сачувају велика земља и њени грађани. Владимир Путин, као његов наследник, наставио је истим путем. И поред свега, у западним круговима се још надају да би преко олигарха могли да се докопају руског богатства, посебно енергената. За сада им то – не успева.

Сити, средиште британске финансијске моћи (Фото: Викимедија)

Да би се предупредило деловање Москве, из Лондона свако мало стижу вести о шпијунским аферама, убиствима руских грађана на британском тлу, умешаности источног џина у спровођење Брегзита, изборни процес… У парламенту се све више оглашавају опозициони лабуристи, који тврде да је контрола финансија олигарха у Британији неефикасна, да је уплитање руских компанија, посебно медијских, у овдашње послове превазишло границу после које се тај утицај неминовно преноси и на свакодневицу обичних Британаца, као при гласању за излазак из Европске уније и против њега.

Извештај Одбора за обавештајну и безбедносну службу британског парламента, назван „Русија”, између осталог, скреће пажњу на огромне суме новца које са истока континента стижу на Острво. Аутори овог документа окарактерисали су Лондон као „место за прање новца руских олигарха”, уз тврдњу да је током недавних избора у Уједињеном Краљевству све просто врило од кампање дезинформација којом је дириговала Москва.

Одговарајући опозицији, премијер Борис Џонсон је одбацио те оптужбе оценивши их као – неутемељене. Ипак, да „где има дима, има и ватре” потврђује податак који казује да се и сам први човек владе превише често виђао приватно с појединим олигарсима. Није тајна да су богати Руси били спремни да издвоје знатне суме пара не би ли добили позив у друштво премијера, али и других званичника који кроје политику Уједињеног Краљевства.

Велика Британија је на Русију увек гледала као на противника. Ништа се у том погледу није мењало чак ни у временима Другог светског рата. Ма колико борба против нацизма и Адолфа Хитлера била заједнички циљ, острвска краљевина у ту борбу није ступила вођена жељом да помогне источном саборцу. Напротив, на међусобно исцрпљивање Руса и Немаца гледало се као на повољну прилику да се што већи део света стави под контролу Лондона и Вашингтона. „Златних виза” неће морати да се одрекну баш сви олигарси. Циљ и није да се острвска краљевина лиши њихових пара. Потребно је само неке ствари усмерити више у корист поданика Њеног величанства. Тачније, у корист оних који те поданике заступају. Сви који се уклопе у ту политику остаће у игри. Колико год да кошта.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар