Џозеф Бајден: Споразум између Србије и Косова да садржи узајамно признање

Историја нас учи да када САД и Европа раде заједно, можемо окончати сукобе и трасирати пут за нове могућности мира и просперитета, рекао демократски председнички кандидат

Џозеф Бајден (Фото: Вилијам Томас Кејн/Гети)

Амерички председнички кандидат Џо Бајден изјавио је да споразум између Косова и Србије треба да укључи међусобно признање, али и да очува суверенитет и територијални интегритет двеју земаља.

Бајден, демократски председнички кандидат, послао је изјаву албанско-америчком листу „Иљириа“ у Њујорку, преноси Коха.

Према његовим речима, одлука о наставку дијалога је витални корак за регион.

„Био сам непоколебљиви заговорник мира и помирења у југоисточној Европи. Одлука косовског премијера Авдулаха Хотија и председника Србије Александра Вучића да наставе дијалог за нормализацију односа две земље је витални корак напред у овом критичном регион“, навео је Бајден.

Свеобухватни споразум, који доноси обострано признање, чува суверенитет и територијални интегритет обе земље и јача њихове демократске институције, од суштинског је значаја да Косово и Србија напредују, сматра Бајден.

Процењује да би споразум ојачао сигурност обе земље, гурнуо би тежњу ка чланству у ЕУ и друге институције.

За такав споразум је потребна међуатлантска сарадња, каже Бајден.

„Историја нас учи да када САД и Европа раде заједно, можемо окончати сукобе и трасирати пут за нове могућности мира и просперитета у југоисточној Европи и шире. Ово партнерство никада није било неопходније него данас и захтева све стране да заједно раде на нашем заједничком циљу”, истакао је Бајден.

За то су, наводи он, потребни америчко вођство и партнерство.

„Међутим, Трампова администрација није успела да се координира са изасланицима Европске уније, који посредују у дијалогу између две државе већ скоро деценију“, рекао је он и подсетио на отказани састанак крајем прошлог месеца у Вашингтону.

„Састанак је на крају отказан, али порука наших партнера била је јасна и снажна. Сједињене Државе морају сарађивати с нашим европским партнерима и не окретати вам леђа. Ово је наша најбоља нада за постизање трајног решења које би отворило пут за мирнију, просперитетнију и европску будућност обеју земаља“, поручио је Бајден.

Џо Бајден, који ће у августу на страначкој скупштини добити номинацију демократа за председничког кандидата, рекао је да ће, уколико буде изабран за председника, „моја администрација радити на миру и безбедности у југоисточној Европи и сарађивати са партнерима из ЕУ да овај сан постане стварност“.

Он је подстакао лидере две земље да започну разговоре у духу компромиса и помирења а стране ће, како је рекао, имати пуну подршку америчког народа.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн, 11. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. … што г. Бајден користи термин „југоситочна Европа“ а не з(З)ападни Балкан. Замислите само колико ће уџбеника, директива и експертских визит-карти морати да буде поново одштампано уколико он победи на председничким изборима?

    Нама је на опомену што се поводом КиМ уопште огласио јер, како његови противници кажу, чудо је сваки његов излазак из подрума.

    Да ли се из ове изјаве да закључити ко је кога/шта саботирао а ко кога/шта погурао вероватно ћемо сазнати тек кад о томе по сред Јавног сервиса европске Србије суд да г. Лајчак.

Оставите коментар