Историјски пројекат Сребреница: „Сребреница 2020 – Аналитички пресек“

Пошто је Сребреница материја којом се годинама бавимо, сигурни смо да је наш јубиларни преглед прихватљива синтеза до сада стечених сазнања о овом замршеном и до краја још увек неразјашњеном догађају.

Стефан Каргановић (Извор: standard.rs)

Као сваке године у ово доба, припреме за обележавање годишњице сребреничких догађаја опет су у току, мада ће овогодишњи јубиларни програм несумњиво бити осенчен пандемијом и ограничењима која су у вези са тиме наметнута. Ми нисмо упућени у то како ће двадесетпетогодишњи јубилеј бити обележен у Поточарима, али са нашим сарадницима постарали смо се да га обележимо на достојан начин. А то значи не шупљим пропагандним причама него солидном аналитиком, поткрепљеном чињеницама.

Наш јубиларни преглед Сребреничког питања који се налази у прилогу неизбежно је опсежан, али пошто на екрану јавне пажње данас има мало тога што је у толикој мери и са толиким цинизмом политички злоупотребљавано као Сребреница, другог избора нам није било. Једна од ствари што нас већ на први поглед разликује од острашћених заговорника службеног наратива је баш то што се ми радо бавимо појединостима и свим аспектима сребреничке контроверзе, док они начелно одбијају да то чине знајући да немају чињеница нити ваљаних аргумената са којима би могли да иступе. Њихова целокупна прича се састоји из неколико неуморно понављаних флоскула и вршења безобзирног притиска да се сви који различито мисле – ућуткају.

У недавно објављеном „Извештају о негирању геноцида у Сребреници 2020,“ у издању Меморијалног центра у Поточарима, поред уобичајених погрдних коментара на рачун неистомишљеника, у поруци упућеној „актерима политичког и цивилног друштва у Босни и Херцеговини“ изнова се наглашавају главне тачке из програма за присилно преумљавање друштвене заједнице на фону наводног „сребреничког геноцида“:

 • Заложити се за реформу образовања, стандардизирани наставни план који признаје геноцид у Сребреници мора се имплементирати широм Босне и Херцеговине. Охрабрити студијска путовања и комеморативне догађаје у школама у БиХ као начин борбе против негирања геноцида и борбе за промоцију толеранције.
 • Процесуирати ратне злочине и донијети закон о негирању геноцида. Наставити подржавати законодавство којим се забрањује негирање геноцида на државном, ентитетском и локалном нивоу власти.
 • Говорити против негирања геноцида и подржати релевантне институције. Искористити свој политички утицај да би се говорило против негирања геноцида. Подржати институције попут Меморијалног центра Сребреница, и удружења жртава које се баве борбом против негирања геноцида.“ (Стр. 10)

Другим речима, не заговарају се истраживање о Сребреници и расправа о чињеницама, него наметање свима у Босни и Херцеговини, од деце школског узраста па све до одраслих, једноумне верзије догађаја, под претњом кривичне одговорности за „негирање геноцида.“

Природно је да је наша невладина организација посебна мета њиховог једа:

„Националистички елементи, који су били фрустрирани извјештајем [који је објавила влада Републике Српске под руководством Драгана Чавића 2004. године – наша пр.] убрзо су постали челници Владе РС. У марту 2008. године, РС је започела финансирање невладине организације назване Историјски пројекат Сребреница, регистроване у Холандији. Свјесно опонашајући језик и праксе западних невладиних организација повезаних с транзицијском правдом и помирењем, Историјски пројекат Сребреница негирао је судски утврђене чињенице геноцида у Сребреници и настојао преобликовати догађаје из јула 1995. године у оквиру лажног хисторијског наратива.“ (Стр. 27).

Насловница документа “Сребреница 2020 — Аналитички пресек”

Што се тиче нашег негирања, отворено би изјавили и пред судом који је наводно утврдио чињенице геноцида: we plead guilty (изјављујемо да смо криви). Међутим – и ту је процена Меморијалног центра промашена – ми не „опонашамо“ језик и праксе западних НВО из разлога тактичке мимикрије, него зато што смо из тог дела света. То се лако препознаје по нашем професионалном приступу и начину размишљања. Ипак, инсистирали бисмо на једној исправци, да балканска јавност не би стекла погрешну слику о нама. Не ради се о закулисној агенди да се на посматраче остави повољан утисак применом доказано успешних и политички неутралних методологија истраживања и односа са јавношћу. Тако радимо зато што је то једини приступ за који ми знамо. Али вредносно ми немамо ништа заједничко за лажним и субверзивним западним невладиним организацијама, које углавном финансирају и политички усмеравају управо тамошњи покровитељи сребреничког култа. Да није тако, у књижици Меморијалног центра у Поточарима били би великодушно хваљени, а не засипани покудама.

Свесни значаја хашког Трибунала за учвршћивање политички диктиране перцепције да се јула 1995. године у Сребреници одиграо геноцид, посебну пажњу у  нашем Извештају посвећујемо тој по свим својствима нелегалној и накарадној установи. Блистава поглавља из пера професора Самјуелија, Симића и Мезјајева усредсређују се, свако из посебног угла аутора, на рад МКТБЈ и његов позамашан допринос подривању и деградирању међународног права.

Поред тога, нису изостали ни анализа геополитичког значаја Сребренице, из пера доц. Ање Филимонове, ни фактографски преглед бројних мањкавости и несувислости службеног наратива, појачан прилозима који додатно осветљавају поједине теме.

Пошто је Сребреница материја којом се годинама бавимо и познајемо до најситнијих појединости, сигурни смо да је наш јубиларни преглед прихватљива синтеза најважнијих до сада стечених сазнања о овом замршеном и до краја још увек неразјашњеном догађају. Прилагођена потребама токсичке доктрине „права на заштиту,“ Сребреница је накнадно широм света  уништила неупоредиво више недужних муслиманских живота него у најнеобузданијим проценама укупног броја жртава у јулу 1995. Подједнако злокобно, као оружје у психолошком рату који се већ четврт века безобзирно води против обе главне верске заједнице у Босни и Херцеговини, Сребреница је дуготрајно затровала односе између муслимана и православних и отупела њихову способност да препознају заједничке противнике и солидарно решавају заједничке проблеме. У политичком, моралном, међуљудском, и сваком другом погледу, Сребреница је преобликована у парадигму најдубљег могућег раздора и непосредни узрок острашћеног „смјатенија умов“ планетарних размера, што надалеко премаша оквире једне опскурне балканске варошице.

Чврсто смо убеђени да је у овом случају терапија истине најбољи и једини лек. Посвећеност  утврђивању истине непристрасним коришћењем свих расположивих извора идеја је водиља делатности „Историјског пројекта Сребреница.“ Захваљујемо се пријатељима истине разних  вероисповести и националности који нас већ годинама прате и охрабрују, и који нам помажу у нашем раду.

Стефан Каргановић, Историјски пројекат Сребреница

Преузмите цео документ (PDF)Categories: Противу заборава

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Поздрав г Каргановићу и његовом прилогу посвећеном СРЕБРЕНИЦИ – том замршеном и до краја још увек неразјашњеном догађају.

  У оквиру рубрике ЉУДИ СЕЋАЊА … изврсни новинар Раде Радовановић објавио је у ДАНАСу, поводом годишњице догађаја у Сребреници, чланак о једном дечаку од 16 година који је живео и преживео тај догађај :

  https://www.danas.rs/nedelja/camil-durakovic-koracao-sam-spavao-i-zedan-sanjao-vodu/

 2. Ако се пажљиво погледају извесни коментари, очигледно је да између осталих несрба и Хрвати будно прате и читају извесне српске портале. Међутим, када је реч о Сребреници и демонизацији или дехуманизацији Српског народа, западно-европски и амерички империјалисти-тријалисти нису имали стида да се спусте на улогу гангстера, који и данас настављају да уцењују Србију и наш обезглављени, обесправљени, окупирани и понижени несрећни српски народ (Види: Емил Влајки, Демонизација Срба – Западни империјализам, његови злочини, слуге и медијске лажи, Издавач: Филип Вишњић, 2013; Dr. Raju G. C. Thomas, from his essay “Dehumanizing a Nation: The Balkans Conflict and International Reaction” (1993).

  Такође, имајући у виду да је Сребреница западно-европски и амерички
  империјалистичко-тријалистички пројекат за укидање Републике Српске , за коју је Збигњев Бжежински други дан после Дејтона рекао: „да је Република Српска привремено решење и да ће бити уништена…“

  У овом контексту цитирали бисмо извесне расправе са портала Српска Мрежа, који су и данас актуелни…

  http://www.srpska-mreza.com

  Library Contents
  FACTS ABOUT CIVIL WARS IN EX-YUGOSLAVIA
  Preface
  HISTORIA MAGISTRA VITAE EST:
  Pre World War One
  SOUTH SLAV NATIONS:
  Serbs
  Serbian lands: Raska, Zeta, …
  Bosnia is Serbian land
  Serbian Krajina
  Serbian “myths”
  Croats
  Servile Croats
  Bosnian Muslims
  In service of the oppressor
  Muslims of Bosnia are
  Christian Serbs and Croats who converted to Islam
  Myth of the Muslim tolerance
  Long history of Muslim
  oppression over Christians in Bosnia
  Interethnic Relationship
  Serbs vs. Croats
  Muslims vs. Christians
  Jews and anti-Semitism
  Serbs and Jews shared the
  same fate
  Holocaust in Sarajevo during WWII
  Serbs, Jews and Bosnia – a Jewish Holocaust survivor speaks
  Croatian plan: Mixing the bones of fascists and their victims
  US Jews and the Balkan situation
  Jewish motives
  An open letter of the Chief Rabbi of Yugoslavia
  60 minutes … and yellow journalism
  The European hoodlum democracy
  Dr. Kissinger: “Bosnia had never been an independent state”.
  World War One and formation of Yugoslavia
  WORLD WAR ONE WAS UNAVOIDABLE
  Myth #1: The Serbs instigated World War One
  Myth #2: The assassination of the Austrian Archduke triggered the war.
  Myth #3: Serbs wanted “Great Serbia”
  HEROIC RESISTANCE OF THE SERBIAN PEOPLE
  Cer battle
  Battle for Belgrade
  Croats and Muslims commit atrocities on the Serbian civilians
  Exodus of the Serbian people
  Serbian victory!
  FORMATION OF YUGOSLAVIA
  Myth: The Serbs occupied other Slav nations in 1918.
  The Serbs have legal rights to claim the lands they did in 1991
  OTHER LITERATURE
  WWII. Ustashi, Chetniks, Partisans
  Collapse of the first Yugoslavia
  The Serbian contribution was pivotal in defeat of Hitler
  USTASHI – The worst monsters the world had known
  Even Croatian Nazi allies were appalled by Ustashi atrocities
  Ustashi fuhrer – Croatian Attila the Hun
  Ustashi specialty – gourging eyes of men, women and children
  Jasenovac – the third largest concentration camp…
  Photo gallery of Ustashi atrocities
  Ustashi help Germans eradicate Yugoslav Jews
  Today, Croats openly brag about their Nazi past
  Bosnian Moslems volunteer en masse into SS
  Serbs form the largest anti-fascist movements of the occupied Europe
  After WWII… Tito’s Communist Yugoslavia
  At the end of WWII Americans bomb the Serbian allies
  Thanks to American and British intelligence Ustashi monsters escape
  justice
  “Serbian dominated” Yugoslavia was ruled by Croat and Slevene Communists
  Croat Communist Tito butchers the Serbian people
  The maps showing Communist division of the Serbs
  Professor Shoup: 42% of the Serbs live outside Communist designed “Serbia Proper”.
  German (Nazi) map showing ethnic disposition of South Slavs in 1940
  Ethnic map punished by Encyclopedia Britannica in 1986
  Ethnic map punished by The National Geographic in 1990
  Ethnic map punished by American State Department in 1992
  Dayton map and American ethnic cleansing of the Serbs
  “THE BIG POWERS” & THE CIVIL WARS IN EX-YUGOSLAVIA:
  In 1990 American and German politicians push Yugoslavia off the cliff.
  Hitler called it: “New World Order”
  Uncle Sam and the third Balkan War
  German and the US involvement in the Balkans
  Bosnia and the American foreign policy agenda
  The war against the Serbs and the new American fascism
  Policy without principle: The US ‘Great Game’ in Bosnia
  Western mass media and “morality”
  PR wars against small nations
  The Source: Misery, suffering – for sale!
  The Distributor: Commonality of interests
  Mechanisms of lying
  Invent virtual concentration camps
  Say that the Serbs raped 6000000 Moslem women
  Play the number games with the dead
  Bloody circus has its clowns
  Mass murder for the camera
  1) May 27, 1992 – breadline incident.
  1) Deposition collected by Serbian Council, Belgrade
  2) Letter of Representative of Republic of Serbian Krayina, Washington
  3) Mr. B.B.Ghali’s report
  4) U.S. government report titled: “Iran’s European Spring board?”, dated September 1, 1992
  5) Commander of the Bosnia UN troops, at the time, writes a book
  6) A half a dozen Western newspapers mention the truth
  7) Punishing the victim
  2) Feb 5, 1994 – Markale Market slaughter (Part I)
  The stage
  Feb 5, 1994 – Markale Market slaughter
  The history repeated
  ANATOMY OF A MASSACRE
  Too little, too late
  Once again the Truth is scarce commodity in the Western press
  The cover-up
  The aftermath
  3) Avg 28, 1995 – Markale Market (Part II)
  On Sunday, August 27, 1994 …
  On Monday, August 28, 1994 …
  On Tuesday, August 29, 1994 …
  On Wednesday, August 30, 1994 …
  PROXIES AT WORK:
  In 1991, Croats resurrect their Nazi state
  Facts about Croatia’s Nazi Past
  Today’s Croatia is a carbon copy of its Nazi predecessor
  United Germany works on dismantling Yugoslavia
  “Croatian” Serbs- KRAJINA Serbs
  Current Fuehrer of Croatia and his “Mein Kampf”
  Nazis of the world unite again!
  Croats brag about their Nazi past
  America takes over the German project
  Media manipulation and morality.
  Croatia is Serb-free at last!
  American plutocrats come to collect the loot
  Muslims of Bosnia try to resurrect a part of Turkish Empire
  Bosnia – the roots
  Bosnia 101
  The leader of Islam fundamentalist Muslims of Bosnia
  Resurrecting the Moslem SS unit
  Bosnia – the nest of future JIHAD
  Jihad volunteers and their deeds
  Chopping off the Serbian heads
  Jihad volunteers gather in the “heart of Europe”
  Secular Muslims are left to rot
  Dismantling Yugoslavia – colonizing Bosnia
  THE AFTERMATH:
  The worst ethnic cleansing: America claenses the “Croatian” (Krajina) Serbs
  History of Krajina. The Serbs were invited to settle in 1578
  During WWII they are subject to Ustashi bestiality
  In 1945, the Croat Communist Tito incorporates Krajina into “Socialist Federative Republic of Croatia”
  In 1990, Croats resurrect their Nazi state
  In 1991, Croats commit the largest ethnic cleansing since WWII. The West is silent.
  Wanton destruction of the Serbian Churches
  January 1992, Vance’s “peace” plan buys the time for new Ustashi to arm themselves
  1992-1995 – “peace” time. While armed by Germans and trained by Americans, Croats continue the cleansing
  In 1993, Ustashi atack a part of Republic of Srpska Krajina and mutilate everybody in sight
  May 1995, Ustashi attack “UN Protection zone – West” and claense the entire zone.
  August 1995, Ustashi storm troopers with substantial American military help cleanse UNPROFOR zones “North” and “South”
  East Slavonia – the genocide in preparation
  The Cangaroo Court of Hague
  Prof. Dr. Raju G. C. Thomas: The role of the Hague: Dehumanizing a nation
  Dr. Kosta Cavoski: “The Hague against justice”
  The case of General Djordje Djukic
  The case of Col. Aleksa Krsmanovic
  The legal basis
  The witch-hunt against the Serbs
  A veteran New York Times reporter, Mr. David Binder: “All’s fair in love and
  war crimes prosecution”
  Prof. Dr. Raymond Kent and “Americans for International Justice Committee”: At the Hague – the rape of the tradition
  Prof. Dr. Alfred Rubin: “The tribunal in the Hague should be disbanded”
  What next?
  BIBLIOGRAPHY
  TO BE FILED:
  Please let us know of any documents which should be included in our library.
  Feel free to download, copy and redistribute.
  Srpska Mreza
  Last Revised: March 15, 1997
  http://www.srpska-mreza.com

Оставите коментар