Разарање колективног памћења: Како Википедија манипулише појмовима

Изразивши наклоност „Антифи“ копредседавајућа Социјалдемократске партије Немачке открила своју блискост са силеџијама. Сада јој ваља поправити углед – манипулацијама на Википедији

(Tichys Einblick, 2. 6. 2020)

Амерички председник Доналд Трамп изразио је намеру да поводом очигледно режираног пустошења и пљачке широм САД забрани „Антифу“ као терористичку организацију. Много тога указује да је полицијско убиство због ситног криминала ухапшеног Џорџа Флојда било само повод за немире.

Вреди запазити да је копредседавајућа Социјалдемократске партије Немачке (SPD) Саскија Ескен (Saskia Esken) сместа изразила своје симпатије за Антифу, што је послушно потврдило и председништво Партије.

При том, Антифа није никакав омладински клуб, већ борбени појам који је сковао Стаљин и који је у некадашњој Источној Немачкој уздигнут на разину државне идеологије. Његова сврха била је да послужи као припрема терена за „Народни фронт“ под вођством комуниста и као подлога да се сваки критичар убилачког социјализма денунцира као „фашиста“. Реч је, дакле, о појму одраније познатом у историји, и они који га употребљавају требало би да бар донекле буду свесни шта он подразумева.

Ако већ не зна Ескенова, требало би да зна Википедија, као џиновски интернет лексикон, нешто попут колективног памћења света. И Википедијини манипулатори дали су се на посао: ако већ не можемо именити значење речи Ескенове, морамо бар изменити значење појма, у складу с Орвеловим „новоговором“. Ко мења појмове, мења и мишљење. Тако је од Антифе као кровног појма за леве и радикално леве групе направљена наизглед безазлена „скраћеница за антифашизам“. Манипулисање историјом изгледа тако једноставно. Поједини посматрачи су, међутим, уочили да је манипулатор функционер СПД-а а очито и медијски саветник.

Покушај је проваљен, али без последица. Саскија Ескен је од неког ко подржава групу са криминалном прошлошћу спремну на насиље претворена у борца против зла. Уз помоћ Википедије и то је могуће.

Поступак је, дакле, следећи: један употреби појам, други му манипулацијом измени значење, а трећи то измењено значење узме као доказ. Ретко кад је тај механизам прегледније дошао до изражаја него у овом случају.

„Том поступку сталне измене биле су подвргнуте не само новине него и књиге, часописи, брошуре, плакати, леци, филмови, магнетофонске траке, карикатуре, фотографије и све врсте књижевности и документације која би ма на који начин могла имати политичког или идеолошког значаја. Прошлост се ажурирала из дана у дан, скоро из минута у минут. На тај начин се за сва предвиђања Партије могло документима доказати да су била тачна; а није се допуштало да иједна вест, иједна изражена мисао у супротности са моменталним потребама остане на ма који начин записана. Свеукупна историја беше постала палимпсест са кога се, управо онолико пута колико је било потребно, гребао стари текст и уписивао нови. Ни у ком случају не би било могуће после таквог исправљања доказати да је ишта било фалсификовано.“

(Џ. Орвел, 1984, превод В. Стојиљковић)

Манипулације на Википедији нису никакав изузетак, напротив. У питању је систем. Један круг активиста руководи немачком верзијом. Пошто Википедија званично нема седиште у Немачкој, евентуалне тужбе су углавном беспредметне, а приговори углавном бесмислени, али не увек и безуспешни (видети пресуду Окружног суда у Берлину од 28. 8. 2018). Википедија практично делује у правном вакуму, којим се манипулише памћење нашег друштва. Њене методе манипулације су познате и нашироко документоване. Све је у служби измаштане „борбе против деснице“, која оправдава сва средства – лагање, манипулацију и сакривање истине – о чему анонимни приложници немају појма.

С немачког посрбило и скратило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар