Катедрала у Енглеској поставила олтарску икону Последње вечере са црним Христом

На новопостављеној олтарској икони, која је репродукција Да Винчијеве чувене фреске из 15. века, Исус је јамајчанског порекла, односно модел по коме је Исус рађен је са Јамајке

Извор: Катедрала Сент Олбанс

Сент Олбанс катедрала у Великој Британији одлучила је да се солидарише са покретом Црни животи су важни (Black Lives Matter) и заменила је икону Рођења Исусовог са представом Последње вечере где је Исус – црн.

Из цркве су поручили да су се на ту промену одлучили јер су схватили да црква није у позицији да некоме проповеда о расној равноправности.

На новопостављеној олтарској икони, која је репродукција Да Винчијеве чувене фреске из 15. века, Исус је јамајчанског порекла, односно модел по коме је Исус рађен је са Јамајке.

Уметничко дело освануло је недељу дана пошто је кентенберијски архиепископ позвао енглеску цркву да размотри да ли је у реду што Исуса представља као белца и да би представе Исуса морале да буду прилагођене и црнцима, Кинезима, људима са Блиског истока.

Смрт Афроамериканца Џорџа Флојда изазвала је масовне протесте у целом свету који су код појединих резултирали бизарним понашањем.

Прошлог месеца на друштвеним мрежама се појавио снимак белих полицајаца како перу ноге црним верским вођама у знак покајања.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Мондо, 30. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Пер(верзија)

    East is East

  2. Da li je bar Juda ostao belac? 🤣

  3. Madona u spotu like a prayer crni Isus

Оставите коментар