Лука Радоњић: Игра на ситно не може против Мила – он игра на велико

Свако изборно ситничарење, доноси нови пораз. Само збирно, сабрано, велико. И велика ће бити Црна Гора. У свом помирењу и својој побједи

Лука Радоњић (Фото: Фејсбук страница Луке Радоњића)

Један од главних разлога предизборно – изборних застоја, слабог залета, недовољног одраза, непрескакања љествице, јесте – игра на мало. Бескрајно, свакакво а највише политичко “цицијашење”. Спавање са калкулатором испод јастука. Ситничарење. И није везано само за опозицију, свеприсутно је. Нећу овога да подржим, јер је ближи њима, хоћу овога да лајкујем јер је са нама, а ђе похвали онога кад није ни са нама ни са њима, нећу ове да поменем да не кажу да смо ка’ они, а они раде али не као ми. А тек приговори, примједбе… Свако све зна. Сад ћу ти ја написати решење једначине, а ти упрегни, повуци кола умјесто мене. Само не жури, док купим чипс и кока колу, да те гледам уживо. И не бригај, ако не успијеш, написаћу ти одмах да то ништа ваљало није и да је ДПС свакако најјачи. Па онда, мандат математика. Дробљење мандата и дробљење о мандатима. “Мандатарење”. Па кад пред изборе кажу: овај, вели, мора опет. Мора? А извини, нисам знао да му је Његош оставио мандат. Па онда, једна листа не може, а мало је двије, дај три, дај четири. Ма дај пет. И даће ти Мило још пет. Да теби не фали листа а њему мандата.

Али зашто уопште причати о изборима, мандатима и томе слично, кад још нема састанка опозиције? Неће нас, вала, окупљати они – кад су најмањи међу нама, нећу се заиста одазвати овоме кад ми је само преко медија јавио, а ни ономе стварно, наша’ је да ми пише смс ка’ да ја немам вајбер, код ових нећемо да им не правимо рекламу, ми нећемо зват’ да нас не искулирају, а они тамо свакако и не зову никога. Е, има и оних што се закаче за ногавицу опозиције тачно пред изборе, да их свакога дана по вас бијели дан – прозивају, вјечити кочничари процеса, као ови што су просули прошле године и масу и енергију и све на улици, па су се сад сјетили да се активирају – и то против опозиције. Но, о њима онолико – колико вриједе, дакле, једна реченица.

Ситно. Све је то прича, све је то игра – на ситно. А тако против Мила не може, јер Мило игра на велико. Вазда је играо. И најчешће добијао. А сад? Сад је у мањини. Погледај овогодишње литије, скупове, спискове подршке, бројке, професоре, студенте, љекаре, адвокате, новинаре, просвјетаре. Импозантно. Зато што је сабрано. Збир. Не разлика, него збир. За светиње, за демократију, за Црну Гору. Коначно. Зато не гледај кроз партијско – политичку призму, је ли онај текст, говор, порука – јесу ли ближи овима или онима и на чијој је страни – јер је све на твојој, свако је на својој јер је страна једна. Не дијели, него сабирај, интегриши. Свако ко скупља на мало, на малом ће и остати. И она ће (Црна Гора) онда остати како су је и прозвали – “мала”, довољно мала да са њом раде што и последњих тридесет година. Што се тиче избора – бојкотовали или изашли – једна колона. А ако једна не може никако или ако су боље двије – у реду. Српска, грађанска, традиционална, прогресивна, суштина је да су обје црногорске. Црногорскије од сваке ДПС-ове приче, сд(п) колоне или “црногорске” колонице. Сваке.

Слушам јуче говор Гојка Перовића, бесједу са Жабљака. “Народ неће подјеле на четнике и партизане, ти су меци одавно испуцани”. Па прича о Немањићима, Обилићу, Лазару, Балшићима, Црнојевићима, Петровићима Његошима, Косову, Црној Гори, помирењу, ама о свима и о свему. То је то. И свака част господине, велика је то прича. Јесте. Највећа до сад. И у правом тренутку. Зато и окупља оволико људи. Сабрана и помирена историја. Помирење за будућност. А свако изборно ситничарење, доноси нови пораз. Само збирно, сабрано, велико. И велика ће бити Црна Гора. У свом помирењу и својој побједи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Српски талас, 30. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар