Британски посланици Тим Фарон и Стив Бејкер позвали НАТО да подржи СПЦ у Црној Гори

У ауторском тексту који амерички магазин Њузвик објављује у рубрици „мишљења”, британски парламентарци, истичу да сви имају право слободе мишљења, савести и вероисповести, па и припадници СПЦ у Црној Гори

Фото: ЕПА-ЕФЕ/Борис Пејовић

ЛОНДОН – Британски посланици Тим Фарон и Стив Бејкер позвали су НАТО и Велику Британију да подрже вернике и свештенике СПЦ у Црној Гори, у тексту за Њузвик, у којем оцењују да је црногорски Закон о вероисповести донесен у супротности са модерним, демократским, парламентарним нормама, владавином права, имовинским правима и правима појединаца да упражњавају своју вероисповест „пред Богом и без државе и политичара, који служе као посредници”.

У ауторском тексту који амерички магазин објављује у рубрици „мишљења”, британски парламентарци, истичу да припадају различитим странкама, конзервативцима и лабуристима, али да у овом случају имају један став – да сви имају право слободе мишљења, савести и вероисповести, па и припадници СПЦ у Црној Гори.

Истичу да скоро 80 процената грађана Црне Горе признаје Српску православну цркву као своју, и да поштују традицију дугу више од 800 година старе српске хришћанске цркве која траје на том простору.

Извор: Њузвик

Фарон и Бејкер наглашавају и да један човек и његова партија владају непрекидно Црном Гором већ више од 30 година и оцењују да је црногорски председник Мило Ђукановић превише лако прихваћен, а да је његов однос према хришћанима „ставио Црну Гору на светску мапу”.

„А сада, са дугом према Кинезима и без довољно кеша у рукама да подмаже мотор своје привреде, он тај новац жели да добије конфискујући имовину”, наводе они. Бејкер и Фарон поручују да је важно да Британија и њени савезници делују, и то брзо.

Указују да је несумњива посвећеност НАТО грађанима Црне Горе, као и свим народима чије су земље чланови Алијансе, али оцењују да то не би требало да буде тако за политичко руководство Црне Горе када, како наводе, делује супротно конвенцијама из Уговора да брани „заједничко наслеђе и цивилизацију свог народа, засновано на принципима демократије, слободе појединца и владавине права”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар