У Црној Гори легализовани геј бракови

Закон не садржи изричиту одредбу да геј особе могу да усвајају децу, али дозвољава да се заједно старају о деци једног од партнера

Фото: Танјуг

ПОДГОРИЦА – Црногорска Скупштина усвојила је Закон о животном партнерству лица истог пола тако да ће геј особе имати иста права као хетеросексуални парови, осим да усвајају децу.

Закон је предложила Влада а изгласан је захваљујући гласовима опозиционе Социјалдемократске партије јер за њега нису гласале мањинске странке које су део владајуће коалиције.

Закон не садржи изричиту одредбу да геј особе могу да усвајају децу, али дозвољава да се заједно старају о деци једног од партнера, преноси Бета.

Законом је предвиђено да геј особе могу да склапају бракове, да наслеђују једни друге, да имају заједничку имовину, право на пензионо и социјално осигурање, посете у болницама, да се заједно брину о деци, али и обавезу да се старају о детету свог партнера ако нема ближег сродника.

Прописује се и да партнер који није родитељ детета, мора да издржава децу другог партнера ако она немају сроднике који су по закону дужни да их издржавају или сродници немају могућности за то.

Обавеза партнера постоји и после смрти родитеља детета.

Законом је предвиђено да се партнеру геј особе која има дете, даје право да у хитним случајевима, када детету прети непосредна опасност, донесе одлуку која је најбоља за дете.

Закон пре годину дана није прошао у парламенту иако га је предложила Влада јер га нису подржале мањинске странке.

Невладине организације су оцениле да је усвајање закона историјски корак у борби за људска права LGBTI особа у Црној Гори.

„Не могу да кажем да смо од данас потпуно једнаки, јер је пут до стварне и суштинске једнакости тек пред нама, али је начињен велики корак напред у препознавању да ми, истополни парови, уопште постојимо, рекао је John M. Barac из LGBTIQ Социјални центар.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. О кукавно српство угашено…

 2. Nema mesta iznenadjenju.
  Sve sto vam padne na pamet, da bi globalisticka kupola mogla uciniti na tragu ideje satiranja srpstva, pre ili kasnije ce se i desiti.
  Sad vidimo to u Cg, ali budimo spremni na isto i kod nas.

 3. „Не могу да кажем да смо од данас потпуно једнаки, јер је пут до стварне и суштинске једнакости тек пред нама,………………
  ++++
  Ма бићете, само полако.
  Још, да беда од државе законом пропише, ко ће у мантији да „ благослови „ ваш „ брак „.
  Па да са њим одмах после тога, загрљени скочите у најближу септичку јаму.
  Где вам је и место.

Оставите коментар