Најпознатији албански лобиста Елиот Енгел изгубио место у америчком Конгресу

Косовски Албанци имали у конгресмену Енгелу великог савезника и лобисту који је за њих радио дуже од две деценије

Елиот Енгел (Фото: Sputnik/ EPA-EFESHAWN THEW)

Најпознатији албански лобиста, конгресмен Елиот Енгел изгубио је место у Конгресу, а самим тим и место председавајућег Комитета за спољне односе. На унутарстраначким изборима Демократске странке у њујоршком дистрикту поразио га је Џемал Бовмен.

Елиот Енгел је равно 31 годину био у америчком Конгресу, а скоро исто толико је био један од најјачих албанских адута у америчкој администрацији. Обилато је користио своју политичку функцију и утицај како би прогурао све албанске прохтеве.

Пад најпознатијег албанског лобисте у Америци

Владимир Маринковић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије сматра да су Албанци, одласком Елиота са позиције, можда изгубили више него он сâм.

„Косовски Албанци су имали у Енгелу великог савезника и лобисту који је за њих радио дуже од две деценије. Он је од почетка део косовских лобиста у Сенату и Конгресу и може се рећи да је један од последњих жестоких албанских јастребова у њиховој администрацији. Његов пораз у странци аутоматски значи да од новембра више неће обављати функцију председавајућег Комитета за спољне односе и то нама фактички значи много јер је своју позицију, која је врло утицајна, обилато користио за интересе Албанаца,“ објашњава Маринковић.

Ко год да дође на његово место, сматра наш саговорник, тешко да може бити острашћенији него што је то био Елиот кад су Срби у питању.

Нанео много штете Србији

„Нанео нам је много штете. Он је био један од организатора скупа на коме је промовисано да је 20.000 Албанки силовано од стране српске војске и полиције, што је страшна оптужба. Просечан Американац који то гледа на телевизији, све схвата здраво за готово, а сто пута изговорена лаж, постаје временом истина,“ додаје он.

​Маринковић каже да је Елиот одговоран за скоро све скупове у Америци који су омогућили да се косовски политичари промовишу и да пошаљу што ружнију слику о Србима америчком народу.

„Тек је Трампов долазак донекле нама омогућио да се и ми представимо са нашом истином и да се на Србију гледа неким другим, позитивнијим очима,“ додаје он.

Доказ да и Србија може да лобира

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, уверен је да се косовски Албанци неће тако лако опоравити од овог губитка.

„Чињеница да је Енгел поражен је за њих огроман губитак. Иако имају више лобиста, ниједан није био тако острашћен као Елиот. За нас и за нашу дијаспору је то велики успех, у ствари двоструки, јер смо показали да и ми можемо да лобирамо за себе. А друго, показало се да најснажнији албански лобиста није више тако снажан јер је потпуно урушен, и тешко да ће наставити политичку каријеру,“ верује Анђелковић.

Наш саговорник каже да Албанци стално покушавају да изборе старе позиције које су имали код бивше америчке администрације.

​„Све ово показује да ће, ако Трамп поново победи, њихове позиције да се темељно уруше,“ сматра Анђелковић.

Енгел је дуго опстајао на позицији јер до сада није ни имао правог противкандидата у странци, а Бовмен га је победио са скоро 63 одсто подршке.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 30. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Змијарник се полако рашчишћава, мада не треба баш губити дах око тога — јАмерика је велика мочвара…

Оставите коментар