Московски Карнеги: Утицај Русије на Балкану ослабиће после споразума Србије и Косова

У тексту Максима Саморукова наводи се да су српске власти подигле степен љубави према Русији „на невиђену висину, као да желе да ублаже тугу због растанка“

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: EPA/EFE/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin)

Будући споразум Србије и Косова ставиће Русију у веома тежак положај на Балкану јер ће у суштини постати непотребна, оцењује руски огранак организације Карнеги.

„Главни партнер Русије у региону је Србија, а главни адут у односима с њом је право вета на улазак Косова у УН. Када споразум буде потписан, све ће испарити само по себи, и неће имати чиме да се замени“, оцењује аутор текста Максим Саморуков.

У тексту се наводи да је „садашње одушевљење (председника Србије Александра) Вучића поводом руске подршке пре свега повезано с његовим страхом да Кремљ може да минира споразум с Косовом“ и додаје да ће Вучићеве изјаве „бити са мање одушевљења чим та опасност нестане“.

Вучић, омиљени савезник Москве, оборио је све досадашње рекорде на парламентарним изборима у недељу и добио контролу над готово свим посланичким местима.

„Парламент, у којем посланици гласају једногласно, а све партије улазе у владајућу коалицију, највише одговара за решавање косовског питања, главног проблема српске спољње политике. А с тим решењем, какво год да буде, отићи ће у прошлост и посебни односи са Русијом“, оцењује Карнеги.

У тексту се наводи да су српске власти подигле степен љубави према Русији „на невиђену висину, као да желе да ублаже тугу због растанка“.

Аутор подсећа да су министри спољних послова Србије и Русије, Ивица Дачић и Сергеј Лавров, написали заједнички текст о Косову и пита се да ли може постојати већа подударност погледа него када се шефови дипломатија потписују испод једног текста.

Карнеги подсећа да се Лавров прошле недеље у Београду сусрео и с патријархом Српске православне цркве Иринејом, а да је Вучић неколико дана пре избора „за сваки случај“ најавио посету Москви. Вучић се у уторак у Москви састао с председником Русије Владимиром Путином, а јуче је присуствовао војној паради поводом 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату.

„Блискост Русије и Србије неповратно ће бити смањена после параде“, додаје се у тексту.

Карнеги наводи да сада све зависи од Вучића, јер он намерава да управља Србијом још много година, и додаје да постоје озбиљне основе да ће српски лидер потписати споразум с Косовом наредних месеци, док је то питање актуелно за председника САД Доналда Трампа.

У тексту се оцењује да ће Вучић, што више буде одлагао потписивање, бити ближи наредним председничким изборима, и указује да сада може да наложи посланицима да гласају са споразум.

„Вучић очигледно има осећај историјске мисије, да управо он треба да буде човек који ће извући Србију из косовске мочваре. Тим пре што се та мисија одлично слаже са другим важним задатком, очувањем личне власти“, оцењује се у тексту.

Аутор сматра да „средњоазијски резултати“ избора у Србији показују да стање демократије у Србији није добро и да је главни циљ био да Вучић добије парламент који би одобрио споразум са Косовом, на било који начин.

Потписивање споразума требало би да умањи корист од Вучића у очима Запада, али не потпуно, јер његова реализација може да се отегне на много година, оцењује Карнеги.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 25. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Московски Карнеги је увећана верзија Београдског Центра за евроатлантеске „студије“ који „води“ Јелена Милић.

    У пољопривредном жаргону — гамад, пропагандистичка.

  2. Московски Карнеги промашио и мету и одстојање.

  3. Шта год да је московски Карнеги, Вучић је неко коме се не може и не сме веровати. Потребна је његова хитна политичка елиминација. Свака секунда његове владавине је трагична за Србију.

Оставите коментар