Џон Болтон: На изборима ћу гласати за Бајдена

На изборима 2016. гласао сам за Трампа, не за Хилари Клинтон. Видевши овог председника изблиза то не могу поновити, рекао бивши саветник за националну безбедност САД

Извор: Спутњик

(Sputnik.com, 22. 6. 2020.)

Некадашњи Саветник за националну безбедност САД рекао је за енглески Дневни телеграф да ће на новембарским председничким изборима у Америци гласати за кандидата Демократске странке Џоа Бајдена.

„На изборима 2016. гласао сам за Трампа, не за Хилари Клинтон. Сада, видевши овог председника изблиза, то не могу поновити. Забринут сам за нашу земљу, а он више не представља вредности републиканаца које желим да подржим.“

Болтон, који је на дужности у Белој кући био од априла 2018. до септембра 2019, у уторак ће објавити мемоаре под насловом На лицу места, о Трамповој спољној и унутрашњој политици.

С енглеског посрбило и скратило: Стање ствари

Најгорих 10 тврдњи о Трампу у Болтоновој књизи

ЛОНДОН – Од како је на функцији америчког председника, Доналд Трамп се суочавао са бројним критикама, али су ставови из књиге бившег саветника за националну безбедност Џона Болтона изнети у књизи „Просторија у којој се то догодило” изазвали већу пажњу од осталих захваљујући високом статусу аутора и природи његових тврдњи, пише Би-Би-Си.

Болтонова књига представља Трампа као неупућеног у основне геополитичке чињенице и указује на то да су његове одлуке често биле вођене жељом да буде поново изабран, преноси Танјуг.

Трампови критичари постављају питање зашто Болтон о томе није говорио током саслушања о импичменту, док је сам председник свог бившег саветника за безбедност назвао „неспособним” и „досадном старом будалом”. Бела кућа покушала је спречи објављивање Болтонових мемоара, али је амерички савезни суд јуче одбио тај захтев, три дана пред пуштање књиге у продају.

Амерички медији већ неко време објављују изводе из књиге чије су копије унапред добили, а Би-Би-Си издваја десет најупечатљивијих тврдњи.

На првом месту је она да је Трамп желео помоћ Кине како би био реизабран. Описујући састанак Трампа и кинеског председника Сија у Јапану прошле године Болтон наводи да је Трамп изненада скренуо разговор на тему америчких председничких избора 2020. године, алудирајући на економску способност Кине и молећи Сија да осигура његову победу.

(Политика, 21. 6. 2020)Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар