АП: Лавров у Београду сугерисао да Москва не подржава састанак у Вашингтону

Руски министар спољних послова казао да сваки споразум Србије и Косова мора да одобри Савет безбедности УН, где Русија има право вета

Сергеј Лавров и Александар Вучић (Фото: ЕПА/ЕФЕ/Андреј Чукић)

Америчка новинска агенција АП пише да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао данас у Београду да ће бити потребно да Москва одобри било какво решење постигнуто мировним преговорима Косова и Србије, подстакнутим тиме што је изасланик председника САД Доналда Трампа „два некадашња ратна непријатеља позвао на самит у Белој кући следеће недеље“.

Лавров је рекао да Европска унија има мандат да преговара у спору Косова и Србије, сугеришући да Москва не подржава састанак који је сазвао Вашингтон, пише АП.

Лавров је, преноси агенција, „казао да сваки споразум Србије и Косова мора да одобри Савет безбедности УН, где Русија има право вета“.

Трампов изасланик Ричард Гренел позвао је званичнике Косова и Србије да се састану у Белој кући 27. јуна, „пошто је добио потврду Србије да ће привремено обуставити своју кампању да друге државе повуку признање Косова које се сложило да паузира своје напоре да буде примљено у међународне организације“, пише АП.

„Све је јасније да ЕУ и Сједињене Државе нису координирале напоре за подстицање Србије и Косова да постигну договор“ – пише АП и додаје да је посредник ЕУ Мирослав Лајчак рекао данас на Косову да Вашингтон није контактирао Брисел, а да је улога ЕУ неопходна за било који будући договор.

На конференцији за новинаре у Београду, председник Србије Александар Вучић је данас, преноси АП, „рекао да је Русија упозорила Србију на одређене ‘планове и идеје’ за могућа решења за косовски проблем што је подстакло забринутост око тога шта би могло бити на столу“.

АП закључује да „упркос формалном тражењу чланства у ЕУ, Србија успоставља блиске политичке, економске и војне везе са својом словенском савезницом Русијом“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 18. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. (На конференцији за новинаре у Београду, председник Србије Александар Вучић је данас, преноси АП, „рекао да је Русија упозорила Србију на одређене ‘планове и идеје’ за могућа решења за косовски проблем што је подстакло забринутост око тога шта би могло бити на столу“.)

    Зашто се све ово увија велом тајни? САД би могле да предложе Србији оно на шта смо већ навикли у претходних готово десет година. А то је да прихвати државност “Косова”. Али, постоји могућност да дође до промене предлога са њихове стране. Па да, рецимо кажу албанским сепаратистима са Косова и Метохије, да не желе да стварају нову државу на Балкану. И да им предложе поновно уједињење са Србијом уз пуну аутономију. Ту могу да настану проблеми око реаговања сепаратиста на Космету. Који би могли да запрете новим оружаним устанком. Јер су они од претходних администрација у САД и западној Европи уверавани да је до признавања њихове нелегалне државе још само један корак. То је вероватно узрок страховања Русије а сада и Србије. Да би САД обезбедиле ред и мир у новим условима, био би им потребан знатно већи обим оружаних снага. Овде се да видети колика је одговорност државног врха Србије за могуће немире на Косову и Метохији. Јер су током ових десетак година подгревали наду косовских сепаратистичких вођа да ће им признати нелегално отцепљење. Русија би са своје стране могла да помогне САД и НАТО пакту у обезбеђивању мира. Али, ту је нормална реакција у смислу, “како сте их загрејали тако их сада хладите”. Разуме се, и оружане снаге Србије треба да дају свој допринос смиривању напетости. А наша нова “доктрина” је да нећемо више ратовати, нити ћемо имати више непријатеља.

  2. Ђуро Билбија, дугогодишњи дописник из Москве,
    и добар познавалац руско-српских односа:

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading