Александар Вучић: Признање Косова нећете да видите, а видећемо о чему ћемо да разговарамо у Вашингтону

Мали смо ми да одбијемо разговор са Американцима. Али, ми сад наравно користимо све што имамо у рукама. А, мало тога је у нашим рукама, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Признање Косова и признање чланства у УН нећете да видите, а видећемо о чему ћемо да разговарамо 27. јуна у Вашингтону, рекао је председник Србије и СНС Александар Вучић поводом најава Хашима Тачија о чему ће се разговарати у Белој кући, уз опаску да су разговори око Косова као игра шаха у којем он не жели да покаже да смо против разговора, и не жели да се понашамо као Хоти и Тачи.

Вучић је, у емисији „Прави угао” РТВ, упитан када ће грађани знати који су принципи о којима говори, пошто су Авдулах Хоти и Хашим Тачи говорили о својим захтевима, рекао да Тачи и Хоти понављају оно што су принципи САД и Немачке, а то је независно Косово.

„То су говорили и 2013. пред Бриселски споразум, и после тога. Сваке године по 100.000 то понављају. Ја ништа нисам говорио. Само сам радио све што могу за наш народ на КиМ. Углавном смо ћутали и побеђивали економски и ојачавали наше средине на КиМ”, подвукао је Вучић, преноси Танјуг.

Идемо добре вере у разговоре, спремни на компромис, поручио је. јер је, каже, од кључног значаја да нико не може да каже да Србија одбија разговор, али и спремни да кажемо шта смо одбили, рекао је Вучић и додао да не зна да ли Тачи обмањује јавност, али да је његов одговор да се не надају да ће Србија да призна Косово.

„Идемо уочи Видовдана, а тада се најбоље види”, рекао је Вучић и додао да ће његов принцип или црвена линија бити заштита националних интереса и да је спреман да плати највишу политичку цену за интересе Србије.

„Пораза Србије неће бити иако будем лично ја поражен. За мене је важно да Србија не доживи пораз из 2010, године” поручио је Вучић.

Каже и да ће о свему упознати грађане Србије.

Што се разграничења тиче каже да то није на столу, као и да не зна шта ће бити на столу, јер са нама нико не говори, а Лајчак тек у понедељак долази у Београд.

Казао је да Србију испитују стално о томе што радимо по питању Косова.

Бриселским споразумом из 2013. године добили смо седам-осам година мира, седам година мирнијег и безбедније живота на КиМ, могућност да уложимо огроман новац у здравство, школство.. на Космету, које држимо под контролом, иако Резолуцијом СБ УН 1244 то све спада у паралелне структуре, рекао је Вучић.

На питање зашто онда каже да долази најтежи период, Вучић је рекао да је до сада купљено време, током којег је Србија економски, од патуљка, прерасла у најбрже растућу економију у југоисточној Европи, решавала свакодневне проблеме грађана на КиМ, али да су сада неке друге околности.

У том смислу, указао је да сада постоји велика нервоза у свету, те да је дошло до сукоба унутар западне хемисфере, док се велике силе свађају између себе ко ће да решава те проблеме, па је наше да видимо „како да изађемо читави из ситуације док се слонови свађају”.

„Уз то, постоји нервоза Албанаца, који желе да ствари ставе под своју контролу. Треће, ако неко жели да се ЕУ прошири, желеће да споразум о нормализацији односа Београда и Приштине. Сва та три разлога морамо имати у виду”, навео је председник Србије.

На опаску да је данас, током обраћања медијима са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, рекао да нема решења без Русије, Вучић је рекао да је током тог разговора водио политику да је Србија на путу ЕУ, што Русија подржава, као што подржава дијалог под патронатом ЕУ, што произилази из одлуке УН.

„Мали смо ми да одбијемо разговор са Американцима. Али, ми сад наравно користимо све што имамо у рукама. А, мало тога је у нашим рукама, али ћемо покушати да, не тако велике и снажне шапе, напунимо аргументима и пријатељском подршком што је могуће више”, рекао је Вучић.

Подсећа да је изасланик САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел најавио разговоре о економији, а не о ономе што говори Тачи и напомиње и да од Американаца није још чуо шта ће бити на дневном реду састанка, али да очекује да се то сазна пре одласка.

Рекао је и да ће Србија донети одлуку ко ће је тамо представљати када се буде знао састав Албанске делегације.

Вучић је подсетио да је данас чуо и неке оцене од руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова које наше службе нису имале до сада, и да је утолико његова забринутост већа.

Упитан да ли је нешто знао о сусрету у Вашингтону и да ли је о томе требало да обавести грађане, Вучић је рекао да није знао унапред ни оно што је Ричард Гренел објавио на Твитеру о датуму састанка и уздржавању обе стране и одбацио примедбу да није хтео да положи рачуне грађанима или да се нешто иза брда ваља.

„Ми смо тражили да ако неко жели да привремено застане са отпризнавањем да онда и Албанци морају да одустану од захтева за признавањем у међународним организација” навео је он.

Знамо колико тешког посла имамо и у како тешкој ситуацији је народ на КиМ, рекао је, рекао је Вучић, додајући да знамо и под каквим притисцима ћемо бити и до чега ће да дође.

„Наше је да полако ствари вратимо за сто и да се боримо за наше интересе”, истакао је Вучић.

Поводом обећања која је дао приликом доласка на власт, каже да је учињено оно што се могло, да је Бриселски споразум сачувао Србе на Ким, као и омогући да српски полицајци буду на северу.

„Данас Срби на КИМ знају шта ми радимо и на најбољи начин показују коме верују”, каже Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. … све док не потписасте.

  2. Ovoliki stepen potcenjivanja zdrave pameti nacije je neverovatan. Pa čovek bre kad pođe u WC zna zašto je poš’o, a on kao ne zna zašto ide u Ameriku. Uz to nas ubeđuje kako je to normalno, jer je Amerika velesila koju niko ne sme ništa da pita. On svakako ne sme. Zato je očigledno da će on tamo samo da uradi ono što se od njega traži. Nema pregovora, jer jednostavno ne sme ni da se pita šta je tema pregovora. Sve je to tako očigledno, ali je potpuno pomračenje svesti kad Vučić odmah uz to dodaje kako nema razgovora o priznavanju ili nekakvoj razmeni teritorija. Istovremeno izjavljuje kako je niko i ništa i kako je veliki branilac interesa Srbije.
    Ako je Neša slina, onda je Vučić …

Оставите коментар