Авдулах Хоти: Наш циљ да Србија призна независно Косово

Разне завере о дијалогу са мапама и приче о размени територија за мене нису истините и самим тим нису део разговора, рекао премијер тзв. Косова

Авдулах Хоти (Фото: АП)

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је главни циљ у дијалогу са Београдом да Србија призна Косово, пренео је данас портал Косово онлајн.

Хоти је навео да су циљеви Косова у дијалогу са Србијом: међусобно признање, чланство у Европској унији (ЕУ) и Уједињене нације (УН), признавање Косова од стране пет земаља чланица ЕУ и укидање Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

У оквиру дебате, коју је организовао Демократски институт Косова, под називом „Која је платформа Владе Косова у дијалогу са Србијом?“, Хоти је рекао да од постављених циљева Косово неће одустати.

Он је рекао да се од 2011. води дијалог за нормализацију односа са Србијом, али да ће се од сада водити ка међусобном признавању.

Навео је и да не верује у „заверу створену око дијалога“. „Разне завере о дијалогу са мапама и приче о размени територија за мене нису истините и самим тим нису део разговора. Поставили смо своја начела и имам мандат да преговарам на основу Устава који ми даје јасна овлашћења да водим овај процес“, рекао је Хоти.

Он је навео да у оквиру дијалога неће разговарати о питањима везаним за територијални интегритет Косова, додајући да споразуми морају бити у складу са Уставом Косова.

Према његовим речима, споразум би требало да формулише сва отворена питања, као што су нестала лица, пензије, катастарске зоне, артефакти и много других питања.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар