Драгана Трифковић: Бојкотом против издаје Косова

Ово је изборна фарса која треба да послужи за привидно формирање Скупштине и давање легитимитета потпуно неуставном деловању човека који је сву власт концентрисао у својим рукама

Драгана Трифковић (Фото: Прес центар Београд)

Излагање Драгане Трифковић на округлом столу на тему: ”Бојкот избора у светлу очувања Косова и Метохије у саставу Србије” који је одржан у Прес центру Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова бр. 6, у уторак 16. јуна 2020. године у 12 часова. Округли сто су организовали народни посланици Бошко Обрадовић и Иван Костић.

Даме и господо,
Поштовани представници медија,

Пре свега желим да се захвалим председнику Српског покрета Двери г. Бошку Обрадовићу и народном посланику Ивану Костићу на организовању овог округлог стола.

Двери су покрет, односно странка која у свом друштвеном деловању већ преко двадесет година држи тему Косова и Метохије у фокусу.

Пажљиво сам саслушала све претходне говорнике и покушаћу да будем кратка и јасна у излагању, с обзором на то да је до сада већ много тога речено са чиме се ја слажем.

На почетку ћу се осврнути на следећа питања:

Актуелна политика предаје Косова                                           

Српска напредна странка је основана 2008. године, а преузела је власт изборима који су одржани 6. маја 2012. године. Дакле, прошло је дванаест година од њеног оснивања и више од осам година колико је на власти.

Ми до дана данашњег нисмо сазнали шта је идеологија Српске напредне странке која је на власт дошла обећавајући да ће поништити све штетне договоре које је претходна власт потписала, а заправо је СНС та која је потписала све оно што претходна власт није хтела или није смела да потпише.

Наиме, у рекордном року од доласка Српске напредне странке на власт потписан је противуставни Бриселски договор, постављена је граница између Косова и Метохије и остатка Србије, угашене су српске институције на Косову и Метохији, српски полицајци су обукли униформе независног Косова, а српске судије су положиле заклетву Хашиму Тачију да ће штитити Устав Републике Косово.

Драгана Трифковић (Фото: Светлана Максовић)

Извршен је притисак да Срби изађу на изборе које организују власти такозваног независног Косова и као врхунац такве политике предаје државних и националних интереса Србије, филијала Српске напредне странке на Косову и Метохији, која се сасвим неосновано зове Српска листа, ушла је у коалицију са ратним командантом Ослободилачке војске Косова.

То је реалност и то су чињенице које нико не може да оспори.

Цитираћу Дејана Баљошевића из Ораховца који каже: Дезоријентисаност иде толико далеко да председнику Александру Вучићу, који изговара да на Косову и Метохији немамо ни метар квадратни, узвикују: Ацо Србине!

И то је реалност као из Домановићевих сатиричних романа.

Предаја Косова и Метохије се одиграва уз српску заставу на јарболу, Марш на Дрину и подизање споменика јунацима са Кошара.

Косовско питање у светлу међународних односа

Последњих година дешавају се значајне и брзе промене на међународној сцени, које нама иду на руку. Уместо да руководство Србије користи дате околности како би из њих извукло погодности за нашу државу, оно ради све супротно од тога.

Нажалост, то је иста власт која ни деведесетих година није умела да разуме дешавања на међународној сцени и која је водила сулуду спољну политику.

На врхунцу моћи НАТО и Америке, тада су водили политику сукобљавања са најмоћнијом силом, а сада када је њихов утицај у паду, они воде политику приближавања.

У тренутку када се Совјетски Савез распадао, они су хтели да уђу у савез, а сада када утицај Русије расте они јој окрећу леђа.

Српска напредна странка је технички дијалог између Београда и Приштине који се води под окриљем Брисела, подигла на ниво два председника.

Фото: Светлана Максовић

Није искористила прекид дијалога како би га вратила под окриље УН, већ је наставила да води тајне преговоре са приштинским властима у нама непознатом формату.

Председник Србије шири дефетизам и покушава да поништи међународну Резолуцију 1244 која је гарант територијалног интегритета Србије.

Поред бриселске администрације, сада је у преговоре између Београда и Приштине директно укључена Америка, иако је јасно да је независно Косово амерички пројекат.

Више пута смо до сада чули од руских званичника изјаву да је Русија спремна да се укључи у дијалог о Косову и Метохији уколико добије званичан позив Београда, али такав позив није уследио. Подсетићу јавност на то да је Русија до сада уложила велике дипломатске напоре како би помогла Србији у очувању Косова и Метохије, али нажалост нико други не може да нам помогне уколико се ми сами одричемо Косова.

Зашто је бојкот решење

Суштина свега је да ми до дана данашњег нисмо видели платформу за решавање косовског питања и не знамо да ли она постоји. Дакле, ми нисмо упознати ни са полазним ставовима Србије ни са садржајем преговора.

Друга ствар је да председник Србије нема уставна овлашћења да преговара о Косову и Метохији.

Избори који су пред нама су потпуно нерегуларни без постојања минимума услова за њихово одржавање.

Ово је изборна фарса која треба да послужи за привидно формирање Скупштине и давање легитимитета потпуно неуставном деловању човека који је сву власт концентрисао у својим рукама.

Из парламентарног искуства Српског покрета Двери можемо да потврдимо да Скупштина не обавља своју функцију и не омогућава било какву расправу.

Александар Вучић већ има спремљен план даљих активности које несумњиво воде признању независног Косова.

Фото: Светлана Максовић

Одмах након избора у Србију 22. јуна долази Мирослав Лајчак као овлашћени преговарач ЕУ у дијалогу Београда и Приштине. Након тога, Вучић одлази у посету Москви где ће наставити да убеђује Русију како Резолуција 1244 треба да буде замењена и коначно, јуче је Ричард Гренел, специјални представник Доналда Трампа у дијалогу Београда и Приштине саопштио да ће се у Белој кући 27. јуна састати Александар Вучић и Хашим Тачи.

Кључна реченица коју је Вучић изговорио јуче разоткрива његове намере:

„И ЕУ и Америка ће тражити независност Косова. Ми ћемо да прихватимо разговоре са Европом. То нам неће помоћи ништа, нама је важна наша слога и да људи изађу на изборе“.

Основно питање је: о чему преговара председник Србије ако зна да ЕУ и Америка траже независност Косова?

Други део реченице указује на то да председник очекује да се ујединимо око предаје Косова и издаје државних и националних интереса. И коначно, за то су му важни лажни избори како би симулирао демократију и обавио преузете задатке до краја.

Циљ бојкота је делегитимизација привидних институција и диктатуре једног човека. Ми Александра Вучића не можемо да спречимо у предаји Косова, али можемо да у томе не учествујемо. На овим изборима ће се показати ко је спреман да се одрекне синекура, односно личних интереса, због виших државних и националних интереса. Позивам све грађане Србије да остану 21. јуна код својих кућа и да кажу НЕ лажним изборима. Као што их позивам да не дозволе предају Косова и Метохије и да се томе активно супротставе. Нећемо признати лажни потпис Александра Вучића на свеобухватном мировном договору којим се признаје косовска независност.

Драгана Трифковић, директор центра за Геостратешке студије

Опрема: Стање ствари

(ЦГС, 16. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар