Ројтерс: Преко половине тестираних у италијанском Бергаму има антитела на ковид-19

Здравствене власти навеле како се резултати заснивају на „насумичном“ узорку који је „довољно широк“ да буде поуздан индикатор колико је људи заражено у Бергаму

Интензивна нега у Болници Папа Ђовани XXIII у Бергаму, мај 2020 (Фото: Ројтерс/ Flavio Lo Scalzo)

(Ројтерс, 8. 6. 2020)

Рим – Више од половине тестираних становника у италијанској северној области Бергамо има антитела настала због ковида-19, навели су здравствени званичници у понедељак, наводећи делове истраживања.

Од 9.965 тестираних становника чији су узорци крви тестирани између 23. априла и 3. јуна 57 одсто[1] је имало антитела која указују на инфекцију вирусом корона, показало је истраживање.

Здравствене власти у Бергаму навеле су како се резултати заснивају на „насумичном“ узорку који је „довољно широк“ да буде поуздан индикатор колико је људи заражено у овој области, која је постала епицентар епидемије у Италији.

У одвојеној изјави која је касније објављена, здравствена агенција из Бергама навела је како већина узорака потиче од становника из најтеже погођених области. Многи су већ били стављени у карантин, наводи се у изјави.

Антитела су пронађена у нешто преко 30 одсто од 10.404 здравствених радника иако се сматрало да је, уопште узев, код њих ризик да се заразе већи него код осталих људи.

У извештају објављеном почетком маја, национални статистички институт ИСТАТ (ISTAT) навео је да је број смрти у марту у граду Бергаму био виши за 568 одсто у односу на просек између 2015. и 2019. године, што је, по броју смрти, овај град учинило најтеже погођеним у Италији.

Болнице у граду биле су преплављене инфицираним људима и пошто мртвачнице нису могле да се носе са новонасталом ситуацијом, колоне војних камиона које су односиле тела постале су језив симбол глобалне пандемије.

У области Бергамо регистровано је 13.609 случајева, према званичним подацима од понедељка.

ИСТАТ и Министарство здравља су покренули националну кампању тестирања узорака крви, којој је циљ да се испитају узорци 150.000 људи да би се разумело колико је раширена епидемија ковида-19 у Италији.

Италија је пријавила готово 34.000 смртних случајева од вируса корона, уз 235.000 потврђених случајева. У регији Ломбардија, која обухвата и Бергамо, забележено је преко 16.000 смртних случајева.

Аутор: Анђело Аманте

Уредили: Тимоти Херетиџ и Том Браун

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] [Прим. ММ: Округ Бергамо има преко 1.100.000 становника док истоимени град има 122.000 становника. Према последњим доступним подацима објављеним на сајту Њујорк тајмса број случајева ковида-19 у области Бергамо био је нешто преко 13.000. Судећи према налазима овог серолошког истраживања број инфекција је до сада био већи од пола милиона.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар