Политика: Уставни суд БиХ прекраја територију Републике Српске

Последњом одлуком о књижењу 250.000 квадрата војне имовине та установа повређује „Дејтон”, према којем РС има 49 одсто територије, поручују из Бањалуке

Фото: Уставни суд БиХ

Сарајево – Проблем књижења војне имовине која се налази на територији Републике Српске и у њеном је поседу поново је ових дана у жижу јавности вратио Уставни суд БиХ. Усвојио је апелацију Правобранилаштва БиХ против одлука Врховног суда Републике Српске и Окружног суда у Требињу у вези с књижењем војне имовине (складиште Филиповићи у општини Фоча). То је, по мишљењу српске стране, још један покушај да се Републици Српској отме и да се на БиХ укњижи више од 250.000 квадратних метара њене територије.

Ту одлуку Уставног суда БиХ званичници Републике Српске „не прихватају” и „неће је спровести”, јер сматрају да је она „противуставна” и „незаконита”. С тим се не слажу представници Бошњака, а један од њих је и Михнет Окић, потпредседавајући Већа народа Републике Српске. Он заступа мишљење да је став званичне Бањалуке „кршење Устава БиХ” које се „мора санкционисати”.

Окић, иако у Федерацији није испоштовано на десетине одлука Уставног суда БиХ, већ је позвао Тужилаштво БиХ да реагује и да „с истом спремношћу коју је показало у случају премијера Новалића (Фадил), кривично процесуира и премијера Српске Радована Вишковића и све друге званичнике у том ентитету који отворено крше закон”.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је како је „доказана чињеница” да се Уставни суд БиХ „окомио на имовину Републике Српске”, те како је то „једини уставни суд на свету који не штити уставност већ доноси политичке одлуке”. У деловању Уставног суда БиХ Цвијановићева препознаје и наставак некадашње праксе Канцеларије високог представника у Сарајеву (ОХР).

„Све оно што је ОХР некада радио, доносећи одређене одлуке које су излазиле изван уставних оквира да би на неки начин пунио капацитетом ниво БиХ и одузимао или ускраћивао надлежности Републици Српској, то је сада наставио Уставни суд и нама је јасна политика која стоји иза свега тога”, рекла је председница Цвијановић, поручивши да „има доста простора да се Српска одреди и покаже свој став кад је у питању њена имовина”.

За помоћника генералног секретара Владе Српске Марка Шукала најновија одлука Уставног суда о војној имовини „једна је у низу шаблонских одлука тог суда”, уједно и „доказ да Српска нема добру будућност унутар БиХ”. У изјави за медије, Шукало је казао, између осталог, да одлуке које доноси Уставни суд БиХ „нису рационалне” и да „директно повређују дејтонски омер поделе територије, према којем 49 одсто припада Републици Српској, а 51 одсто Федерацији БиХ”.

На недопустиво понашање Уставног суда БиХ и наставак праксе доношења неуставних одлука указало је и Правобранилаштво Српске, из којег је медијима такође потврђено да РС „није дужна да испоштује” такве одлуке.

„Дејтонски споразум је јасан, као и Устав Српске и Федерације БиХ, да имовина припада ентитетима. Не постоји имовина БиХ. Сходно томе, свака одлука која је супротна Уставу и закону неће бити спроведена и неће је бити могуће спровести, ни у техничком ни у правном смислу”, рекао је правобранилац Републике Српске Миломир Говедарица, пренела је Срна.

Из Правобранилаштва РС позивају све релевантне институције „да искористе законска овлашћења” и да „предузму све што могу да спрече нелегално укњижавање војне имовине на БиХ”.

Д. Станишић

(Политика, 11. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар