Митрополит Амфилохије: Не гласајте за безбожну власт која отима светиње

И пријете да ће даље рушити јер немамо, наводно, дозволе. Од кад сам митрополит непрекидно смо тражили дозволе, рекао митрополит црногорско-приморски

Митрополит Амфилохије (Фото: ЕПА/Борис Пејовић)

ПОДГОРИЦА – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици вернике да не гласају за „безбожну власт која би отимала светиње”.

Он је истакао да литије које се одржавају у организацији Српске православне цркве, које вековима трају на овим просторима позивају на измирење браће и ништа не траже, али да су везана и за безакоње, наводи се у саопштењу Митрополије Црногорско–приморске, преноси Танјуг.

„Ова наша сабрања су везана и за безакоње, онај закон која нам је у ноћна времена наметнула Скупштина, којим се отимају задужбине древне, које нијесу грађене ни за калуђере ни властодршце, већ у славу Бога”, казао је Амфилохије након молебана за мир и братску слогу.

Додао је да су та сабрања „као молба онима на власти са се отрезне и не отимају од цркве Божје”, преносе подгоричке „Вијести”.

Оно што нас је запањило, и нас и Европу ових дана, је рушење цркава и отимање. Започело са отимањем и рушењем конака на Бриској гори. Оно што је окупатор срушио, народ са црквом кренуо да обнавља и то је овде су дошле антитерористичке групе наоружане до зуба код четири монахиње. И пријете да ће даље рушити јер немамо, наводно, дозволе. Од кад сам митрополит непрекидно смо тражили дозволе од власти”, рекао је Амфилохије.

Каже да се „никад није десило до данас да прете да прогоне оне који немају држављанство”.

„Они су дошли да уграђују свој живот у цркву, не да разарају Црну Гору. Шта је за Црну Гору – разарање свих предузећа и сад треба и храмове разорити. Је ли то за Црну Гору”, додао је Амфилохије.

Рекао је да су из Митрополије црногорско-приморске годинама тражили дозволу за Михољску превлаку и друге храмове и најавио да ће бити настављене братољубиве литије, поштујући и здравствене прописе”.

„Иако нису дали истинско обећање да ће променити закон, ја се и даље надам. Јер ако неће, такву власт народ не треба да гласа. Црногорци никад такву власт нису гласали без из страха, али страха нема више”, поручио је Амфилохије.

Испред храма се након молебана окупило више од стотину свештеника и монахиња, а на платоу се окупило и око стотину грађана.

Наставак литија најављен је за недељу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар