Мајкрософт неће продати технологију за препознавање лица полицији

Смрт Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијске акције изазвала је бојазан да би техника препознавање лица могла бити злоупотребљена и незаконито коришћена

Фото: Снимак екрана/Јутјуб

ЊУЈОРК – Компанија „Мајкрософт” саопштила је да неће продати своју технологију препознавања лица полицији све док у Сједињеним Државама не буде постојао федерални закон који регулише то питање.

„Не продајемо нашу технологију препознавања лица америчким полицијским органима и све док не буде постојао национални закон заснован на поштовању људских права нећемо продати ову технологију полицији”, навела је компанија у саопштењу, преноси Ројтерс.

Дан раније је компанија „Амазон” увела једногодишњи мораторијум на полицијску употребу њеног софтвера за препознавање лица, преноси Танјуг.

Смрт Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијске акције изазвала је бојазан да би техника препознавање лица могла бити злоупотребљена и незаконито коришћена против демонстраната на протестима.

„Кад чак и творци препознавања лица одбијају да продају своју технологију зато што је толико опасна, законодавци не могу више да негирају да су наша права и слободе угрожени”, рекла је Мер Кејгл, правни заступник Америчке уније за грађанске слободе.

Конгрес већ месецима разматра могућу регулативу технологије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар