Статуе Кристофера Колумба на мети напада демонстраната у Бостону и у Вирџинији

У Бостону се води истрага али за сада нико није ухапшен за откидање главе статуи, рекао портпарол локалне полиције за Франс прес

Обезглављена статуа Кристофера Колумба у Бостону (Фото: Робин Лубок/ВБУР)

Једној статуи Кристофера Колумба скинута је глава синоћ у Бостону а друга његова статуа је бачена у језеро у америчкој држави Вирџинији у јеку антирасистичког покрета поново покренутог у САД после смрти Афроамериканца Џорџа Флојда под рукама белог полицајца.

У Бостону се води истрага али за сада нико није ухапшен за откидање главе статуи, рекао је портпарол локалне полиције за Франс прес.

Статуа у част италијанског истраживача налази се у парку Кристофера Колумба у центру тог града. Она је већ раније била вандализована пошто је Кристофер Колумбо оспораван у САД већ неколико година.

Морепловац дуго представљан као човек који је открио Америку се сада често сматра фигуром геноцида америчких Индијанаца и домородаца уопште. Он се оспорава исто као и робовласници или генерали Конфедерације за време америчког грађанског рата.

Десетине америчких градова више тако не зову празник Колумбов дан, који се слави у октобру и који је постао савезни празник 1937. године, већ га називају Даном сећања на домородачке народе. Али то нису урадили Бостон и Њујорк где су јаке заједнице италијанског порекла којима тај дан одаје почаст.

Друга статуа Кристофера Колумба склоњена је синоћ у Ричмонду у Вирџинији и одвучена и бачена у језеро.

Гувернер Вирџиније, где су се сместили први енглески колонисти пре него што је постала срце америчких робовласника, рекао је прошле недеље да жели што пре да склони другу статуу у граду, главном команданту јужне војске генералу Роберту И. Лију.

Градоначелник Бостона Мартин Волш рекао је да ће Колумбова статуа бити склоњена већ данас док се чека коначна одлука о томе шта ће бити са њом, преносе локални медији.

Покрет који се обрушио на симболе америчке робовласничке и расистичке прошлости погађа и друге земље, као што су Велика Британија и Белгија где су статуе колонијалних личности нападнуте последњих дана.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 10. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Једно је када се нешто према чему се променио однос уклони на цивилизован начин уз друштвени консензус, а друго је када се уништава на начин на који су то пре коју годину радили муџахедини на Блиском/Средњем Истоку уз згражање међународне јавности.
    Нешто у САД није у реду.

Оставите коментар