Грчка после одлуке суда тражи назад древну статуу од САД

Грчки званичници писали су аукцијској кући да повуку ту понуду и да врате дело у Грчку, наводећи да је грчког порекла и да није добијена извозна дозвола

Фотографија бронзане статуе коња из Симс-Михаелидис архиве (Фото: Артнет Њуз)

Грчко министарство културе саопштило је данас да ће тражити од Њујорка враћање 2.700 година старе бронзане статуете коња која је, како наводи, илегално извезена из Грчке.

Министарство ће тражити то пошто је стигло решење америчког суда који је одбацио захтев аукцијске куће да иде даље са продајом тог дела.

У саопштењу министарства се наводи да је одлука апелационог суда „од огромног правног значаја“ и да ће имати широке последице на дела културне баштине из других земаља такође.

Министарка културе Лина Мендони рекла је да је одлука суда велика победа у борби против илегалне трговине антиквитетима, лукративном али бруталном бизнису којим се ускраћују културне и историјске информације о старим артефактима које би биле доступне са легалним ископавањем.

„Министарство ће покренути сваки правни процес да врати статуету, наглашавајући да, када се врате украдени и илегално извезени споменици, (земља порекла) поврати део своје историје“, рекла је Мендони.

Министарство је навело да је њујоршки суд пресудио да се, на спорове који се односе на артефакте предвиђене за аукцију у САД, или које траже амерички музеји, примењују закони земље порекла.

Министарство је навело да пресуда објављена јуче одбацује покушај аукцијске куће Сотби да стави на аукцију статуету од 14 центиметара из осмог века пре нове ере која је део приватне америчке колекције.

Високо стилизована фигурина коња из такозваног геометријског периода древне историјске уметности, врло популарне код колекционара, пријављена је за аукцију у Њујорку у мају 2018. године по процењеној цени од 150.000 до 250.000 долара.

Грчки званичници писали су аукцијској кући да повуку ту понуду и да врате дело у Грчку, наводећи да је грчког порекла и да није никад тражена нити добијена дозвола за његов извоз. Према грчком закону сви антиквитети нађени у земљи су државно власништво.

Иако је Сотби повукло статуету из аукције, та кућа је покренула правну процедуру против Грчке тражећи да се потврди да Грчка нема права на то дело. Сотби је добио случај првостепено, на шта је Грчка уложила жалбу, и резултат је одлука објављена јуче.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 10. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар