Милован Дрецун: Циљ 1999. био спречити потпуну независност Косова, војска се повлачила са подигнута три прста

Кумановски споразум није био капитулација, српска војска се повлачила са 480 тенкова и подигнута три прста, рекао Дрецун

Милован Дрецун (Извор: РТС)

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да Кумановски споразум о окончању НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године није био капитулација.

Дрецун је за Прву телевизију, поводом 21. годишњице потписивања Кумановског споразума, рекао да се српска војска повлачила „са 480 тенкова и подигнута три прста”.

Додао је да је ратни циљ НАТО-а тада био да се војска потпуно истера, преда КиМ у руке терористима и да се све одвија у оквиру НАТО.

„Наш циљ је био да се решавање пренесе у УН, да спречимо потпуно повлачење војске и полиције и потпуну независност Косова и Метохије, а да није било успешне војне одбране земље не би било ни споразума у Куманову, ни резолуције 1244 Савета безбедности УН”, рекао је он.

Додао је и да је та резолуција сада највећа препрека довршавању посла који је НАТО започео много пре рата 1999. године.

Он је навео и да приштинске власти и Хашим Тачи сањају о томе да ће се све око Косова и Метохије завршити до краја године, а да је реално да се Тачи нађе иза решетака јер се, како је истакао, ради о ратном злочинцу. Навео је и да они који су нас бомбардовали и даље не чују добро.

„Дијалог је у застоју због једностраних мера Приштине, то су интереси, политика, договор и то се спроводи, а Тачи нас оптужује да смо тражили изговор да се разговори не наставе, а ми смо све време тражили да се разговори наставе”, рекао је Дрецун.

Поредећи српску позицију некада и сада он је рекао да смо сада знатно побољшали позицију и да се наши интереси уважавају, а као пример навео је САД, које позивају на постизање компромиса.

„Приштина и даље жели да пребаци све на Србију, кажу да је решење међусобно признање, што Србија неће урадити”, рекао је он.

Војнотехнички споразум у Куманову потписан је 9. јуна

Године 1999. на војном аеродрому код Куманова.

Након потписивања споразума прекинуто је бомбардовање СР Југославије, које је трајало 78 дана.

Документ је, између осталог, предвиђао повлачење војске и полиције с Косова, а дан касније Савет безбедности УН усвојио је Резолуцију 1244.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Б92, 9. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар