Авдулах Хоти: Територијални интегритет неће бити тема дијалога са Београдом

Оно што сви морају знати јесте да је проглашавање независности трајни процес о којем нико не може преговарати, рекао премијер тзв. Косова

Авдулах Хоти (Фото: Sputnik/ AP Photo / Visar Kryeziu)

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је данас платформу за дијалог са Београдом, истакавши да ће дијалог водити он и да у њему „територијални интегритет“ неће бити тема.

„Нећемо се такмичити, јер су моје компетенције јасне за процес дијалога“, рекао је Хоти, пренела је приштинска РТК.

Процес ће, тврди, бити транспарентан и ни о чему се неће договарати иза „затворених врата“.

Поновио је да је влада уклонила све препреке у договору с међународним партнерима како би дијалог са Београдом био настављен, али је додао да ако у одређеном року не буде постигнут успех у том процесу, мере реципроцитета би могле бити враћене.

Према писању приштинског портала „Љајми“, Хоти је рекао да је влада обавестила опозицију о оквирима под којима ће дијалог бити настављен, али да се опозиција понела незаинтересовано.

„Усвојили смо оквир дијалога унутар коалиције и обавестили опозицију. Оно што сви морају знати, јесте да је проглашавање независности трајни процес о којем нико не може преговарати“, рекао је Хоти.

Приштинска „Газета експрес“ је пренела да је, према Хотију, први принцип платформе очување „територијалног интегритета Косова“ .

Као други је навео да споразум о нормализацији односа треба да буде у складу с косовским уставом и најзад, да тај документ треба да обезбеди „уставну организацију Косова“.

Циљ је, казао је Хоти, „трајно узајамно признавање, а не модел две Немачке, чланство Приштине у УН и признање косовске независности од преосталих пет земаља-чланица ЕУ“.

Хоти је истакао и важност укидања Резолуције 1244 СБ УН о Косову.

Најавио је да ће се Приштина бавити и свим, како каже, отвореним питањима, „несталима и ратном штетом“, преноси Танјуг.

Делегацију за преговоре, додао је, чиниће сви лидери политичких партија, а у оквиру његовог кабинета биће формиран Савет експерата. Од парламента ће, каже, тражити да формира комисију за дијалог, коју би требало да води опозиција.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 10. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Kakav li će sastav da ima naša delegacija? Verovatno Brnaba, Čeda, Maja i Sonja Liht. Ko god pregovarao sa ovim skotovima osionim mimo celokupnog teritorijalnog ntegriteta Srbije, nek se seti svetog kneza Lazara i njegove kletve. Niko nema pravo da u ime Srba i Srbije potpiše otcepljenje zrna peska sa Kosova i Metohije. Posebno ćemo da vodimo računa o tome što ih je Tito naseljavao pa im kumovao da imaju dece 10. Posle su na njegov voz vezivali magareće repove. Toliko su poštovali kuma. A sad im trebaju tvrdo izdajničke njuške da otpišu naše vekove i daju balijama na poklon. Srbe koji žive tamo domaći izdajnici će da reše i da im obećavaju šarenu lažu. Kuš izdajnicima. Mi nemamo vek bez ratova. Mi smo na to svikli i znamo da samo dve stvari zatiru potomstvo izdaja i zločin. To Bog sredi na svoj način. Mi smo stare čekalice. Ponekad vekovima čekamo, ali dočekamo slobodu, a doživeli smo i pad i raspad mnogih osvajača. Ja sina nisam rodila da živi u izdaji nego da brani svoju otadžbinu. U mojoj porodici nije bilo izdajnika. Tu su i solunci i logoraši i partizani i borci kod Vukovara i na Kosovu. Nijedna nas mobilizacija nije mimoišla i na svaku smo se časno odazvali. Zato nam se uvek rađalo, Bogu hvala. A znam i gde se izdalo pa se zatrlo. Razvejano ko vetrom. Otadžbina je jedino što je veće od života pojedinca. Ko to ne zna nije dostojan da ima otadžbinu. Svašta se čuje iz srpske skupštine. Čudan je to skup, s konca i konopca, banditi i propaliteti raznih vrsta. Svima njima će Bog da sudi za sve podlosti, pokvarenjaštva i laži koje se otuda čuju. Strašno su se ogrešili i bahato gaze dalje ka veleizdaji. Ovo je najsramniji skupštinsku sastav u istoriji Srbije. Da nema čoveka. Ono čudo i napast kad zalaje creva mi se prevrću. Poslanici pakla.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading