Национални просветни савет: Поезија Десанке Максимовић остаје у школском програму

То значи да ће у програму четвртог разреда остати збирка „Тражим помиловање”, а у трећем избор из поезије, рекао председник Националног просветног савета проф. др Радивоје Стојковић

Десанка Максимовић (Фото: Анђелко Васиљевић)

Поезија Десанке Максимовић остаје у пуном обиму у школском програму, као и до сада, одлучено је на ванредној седници Националног просветног савета Србије већином гласова чланова.

„То значи да ће у програму четвртог разреда остати збирка „Тражим помиловање”, а у трећем избор из поезије”, рекао је за Радио Београд 2 председник Националног просветног савета професор др Радивоје Стојковић.

Одлука је, како је додао, прослеђена Министарству просвете Србије.

Седница је одржана након реакције јавности на одлуку комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања да чувена збирка велике српске песникиње буде искључена из програма за четврти, а њен избор поезије из трећег разреда гимназије јер се сматра да се то дело Десанке Максимовић не уклапа у „оквир епохе”, јавља Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Боље Десанка него Гетеов Фауст, јер ово друго дело тешко може да прочита и разуме више од неколико ученика по одељењу у просечном гимназијском одељењу. И Шекспирова дела, и Мајстор и Маргарита су претешки, њих треба оставити за студије књижевности.
  Или променити гимназије по узору на школе у западним земљама. Пет-шест обавезних предмета, остали изборни. Све до треће године радити махом национални програм, а онда они који се определе за одређене предмете раде их озбиљно, с више часова, и с програмом који се сада ради у гимназији, али се само мање-више формално пролази јер ученици раде још 15 претрпаних предмета.

 2. И тако, доби Десанка Максимовић помиловање које никада није тражила.

  Од оних којима је помиловање најпотребније али уместо да га траже ови умислили да га могу другима дати.

 3. Поезија Десанке Максимовић остаје у пуном обиму у школском програму, као и до сада, одлучено је на ванредној седници Националног просветног савета Србије већином гласова чланова.
  „То значи да ће у програму четвртог разреда остати збирка „Тражим помиловање”, а у трећем избор из поезије”, рекао је за Радио Београд 2 председник Националног просветног савета професор др Радивоје Стојковић.
  Одлука је, како је додао, прослеђена Министарству просвете Србије.
  ++++
  Баш лепо !
  Још, да има неко да овог професора-доктора обавести о једној ситници :

  …………..Програми српског језика и књижевности за трећи и четврти разред гимназије, у којима нема дела Десанке Максимовић су већ објављени у Просветном гласнику од 2. јуна, а правилник у коме се они налазе је потписао министар просвете Младен Шарчевић 27. априла.

  http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/viewdoc?uuid=8c8c1460-66c2-4491-94bc-521df911fbd2

  Могу, да се упознају и са : “ Historijom bosanskog jezika do kraja 15 stoljeća “ стр. 20

  А у паузи, да се забављају листањем шта је све из “ образовног програма “ избачено

  https://vaseljenska.net/2020/06/08/sta-je-sve-iz-obrazovnog-programa-izbacio-rodjak-tamare-vucic/

Оставите коментар