Католички телеграф: Више од 10 хиљада римокатолика иступило из Минхенске бискупије

Једини начин обустављања плаћања црквеног пореза је да се особа званично изјасни да иступа из цркве

Генерални викар дијецезе Минхен и Фрајзинг на конференцији за штампу у Минхену 3.12.2010. у рукама држи независни извештај о случајевима злостављања у Католичкој цркви у Баварској (Фото: DPA)

(Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 5. 6. 2020)

Прошле године је из дијецезе Минхен и Фрајзинг иступио рекордан број чланова Римокатоличке цркве – 10.774. Годину раније иступило је 8.995 чланова, извештава Католички телеграф (The Catholic Telegraph).

Римокатоличка црква у Немачкој финансира се највећим делом из црквеног пореза који разрезује немачка влада. Ако је особа регистрована као католик, осам до девет одсто њеног дохотка одлази Римокатоличкој цркви. Једини начин обустављања плаћања црквеног пореза је да се особа званично изјасни да иступа из цркве.

Док број верника Римокатоличке цркве од шездесетих година непрекидно опада, црквени приходи расту. Према извештају немачке бискупске конференције, црквени приходи 2018. године достигли су 6,64 милијарде евра.

С немачког посрбило и скратило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

1 reply

  1. У чланку се поткрала мала грешка. Тврди се да црквени порез (Kirchensteuer) у Немачкој износи осам до девет одсто од плате. Он уствари износи око један одсто (0.2% – 1,5%).

    Овај порез плаћају САМО они који су се декларисали као верници. Није обавезан.
    У ЕУ црквени порез постоји и у Аустрији, Данској, Финској, Италији и Швајцарској.
    Служи за плате свештеницима и црквеном особљу, одржавање цркава и финансирање школа, обданишта, каритативних установа . . .

    Било би интересантно знати како овај порез утиче на Србе и српску цркву у Немачкој и Аустрији

Оставите коментар