АП: Тајни снимак СЗО показује како је Кина заташкавала корону

Кина је тек 20. јануара признала да је корона вирус заразан, а 30. јануара СЗО је прогласио глобалну опасност

Састанак директора СЗО и кинеског председника у јануару у Пекингу (Фото: Бета/АП)

Снимци са интерних састанака у СЗО показали су да је та организација једва добила од Кине преко потребне информације на почетку пандемије корона вируса, што је у супротности са првобитним похвалама које је СЗО упутио Пекингу.

Снимци са тог састанка у које је агенција АП имала увид, приказују званичнике како се 6. јануара жале да Пекинг не дели са остатком света податке потребне да би се проценио ризик који вирус представља за остатак планете.

Кина је тек 20. јануара признала да је корона вирус заразан, а 30. јануара СЗО је прогласио глобалну опасност.

„Радимо са врло мало информација. То никако није довољно да бисмо припремили план”, рекла је Марија ван Керхове, епидемиолог и технички руководилац СЗО током пандемије ковида-19.

Шеф СЗО у Кини Гауден Галеа каже на једном од снимака да од Кине добијају информације 15 минута пре него што се оне објаве на кинеској ТВ, пренео је Танјуг.

Како се наводи, овај извештај стиже након растућег незадовољства међународне заједнице због кинеске реакције на корона вирус и почетак је независне истраге о пореклу вируса који је досада заразио више од шест милиона и убио више од 375.000 људи широм света.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ma to je samo greska. Nisu se usaglasili szo, soros, gejts i kinezi na vreme !

Оставите коментар