Немачке пословне вести: Енглески модел короне – „најгора софтверска грешка свих времена“

Према Ричардсу и Буднику, модел короне Империјалног колеџа, на основу ког је британска влада зауставила сву привредну активност у земљи, садржи велики број грешака

Нил Фергусон, Империјални колеџ (Извор: Telegraph.co.uk)

(Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 18. 5. 2020)

Све је више назнака да је један од модела короне који су привукли највише пажње и на основу ког су државе широм света увеле дотад невиђена ограничења и забране својим грађанима – био погрешан. Реч је о моделу који је развио Империјални колеџ у Лондону под вођством Нила Фергусона (Neil Ferguson).

Главни аутор модела, Нил Фергусон, недавно је упао у очи тиме што је с једне стране захтевао свеобухватну забрану контаката међу становништвом, а с друге се сам о то оглушавао, одржавајући везу с удатом женом, како је известио енглески Телеграф. Разуме се да непридржавање сопствених препорука по питању короне само по себи не говори ништа о примењеном моделу.

Већу тежину, међутим, има налаз Дејвида Ричардса (David Richards) и Константина Будника (Konstantin Boudnik) по увиду у податке и софтвер Империјалног колеџа. Ричардс је оснивач и директор софтверског предузећа Вандиско (WANdisco), једног од водећих у свету, са седиштима у Силицијумској долини у САД и Шефилду у Енглеској. Будник је један од директора Вандиска и власник 17 патената у САД.

Према Ричардсу и Буднику, модел Империјалног колеџа, на основу ког је британска влада зауставила сву привредну активност у земљи, садржи велики број грешака. Софтвер, који чини основ модела,  могао би се испоставити као „најпогубнија софтверска грешка свих времена“, пишу ова два стручњака у чланку у Телеграфу.

Проблеми при моделовању очито леже у самом језгру софтвера. Модел је рађен у „застарелом“ програмском језику Фортран (Fortran). Према Ричардсу и Буднику, софтверски код написан је траљаво и крајње неделотворно. Тако, само један софтверски фајл садржи 15.000 линија кода.

„Покушајте одгонетнути нешто до те мере закомпликовано и пуно грешака“, кажу двојица стручњака. Према важећим стандардима, кажу, ради се 500 одвојених фајлова. У приватној фирми „дали бисмо отказ сваком ко би написао такав софтверски код, а свако софтверско предузеће које би се при продаји на њега ослонило, вероватно би пропало“.

Овај модел не узима у обзир „широко прихваћена информатичка начела с почетка седамдесетих година“, који представљају заштиту од CACE („Changing Anything Changes Everything“ – једна измена мења све, енгл.).

„Империјални модел подложан је томе да на основу истоветних полазних параметара даје потпуно различите резултате.“

„Ако га ставите да се извршава на различитим рачунарима, вероватно ћете добити различите резултате. Другим речима, модел је недетерминистички и као такав у начелу непоуздан. То нас доводи до питања : зашто наша влада није потражила друго мишљење пре него је прогутала рецепт Империјал колеџа ?“

Критичари закључују свој чланак питањем: „Ниједан хирург не би пацијенту уградио пејсмејкер кад не би знао да почива на предвидљивим основама. Зашто би, побогу, то онда учинила влада, ризикујући благостање читаве нације?“

Недавно је референт у МУП-у Немачке дошао до закључка да је у случају короне у питању била „лажна узбуна“. Према његовом извештају доспелом у јавност, „услед вируса ни у једном тренутку не би дошло до повећане опасности по становништво“. Несразмерне реакције са стране политике у Немачкој изазваће, према његовом мишљењу, тешке колатералне штете.

С немачког посрбило и скратило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар