Политика: Суд у Хрватској легализовао усташки поклич „за дом спремни”

На основу пресуде, Марко Перковић Томпсон ће поклич „за дом спремни” и даље моћи несметано да узвикује на концертима у Хрватској

Марко Перковић Томпсон (Фото: Википедија)

Поклич „за дом спремни” на почетку Томпсонове песме „Бојна Чавоглаве” није прекршај – одлучила је данас велика већина судија Високог прекршајног суда Хрватске. Од деветнаест присутних судија, чак четрнаест њих је гласало за став да је тај поклич на почетку песме допуштен, четворо је бранило став да је јавна употреба тог поклича увек и у свим околностима противзаконита и представља прекршај док је један судија остао уздржан, пише Јутарњи лист. Тиме је више од две трећине судија Високог прекршајног суда потврдило контроверзну пресуду коју је прошле године донело веће тога суда.

На основу те пресуде, Марко Перковић Томпсон ће поклич „за дом спремни” и даље моћи несметано да узвикује на концертима у Хрватској. Пресуда у том случају супротна је низу пресуда које је од 2015. до прошле године донео Високи прекршајни суд у којима су прекршајно кажњавани они који су јавно извикивали или истицали тај поклич.

Александар Вулин: Ставиће и Павелићеву слику у Сабор

После одлуке Високог прекршајног суда Хрватске да је усташки поздрав „за дом спремни” на Томпсоновим концертима дозвољен, само је питање времена када ће и Павелићеву слику да врате у Сабор, а шаховницу са заставе Независне Државе Хрватске на заставу Хрватске, изјавио је министар одбране Александар Вулин. On je реаговао на пресуду Високог прекршајног суда Хрватске на основу које ће поклич „за дом спремни” Марко Перковић Томпсон моћи неометано да узвикује на концертима у Хрватској, како преноси Јутарњи лист.

Вулин је нагласио да „има примера да нацисти урлају поздраве Хитлеру, али нема примера да им урлање одобрава суд”.

– У Хрватској усташе једноставно никада нису отишле са власти. Не може се очекивати од Хрватске да се одрекне усташтва у које искрено верује, али се мора очекивати од Европске уније да осуди понашање своје чланице – поручио је Вулин.

Миодраг Линта: Хрватска себе идентификује са НДХ

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да пресуда Високог прекршајног суда да поздрав „За дом спремни” на почетку Томпсонове песме „Бојна Чавоглаве” није прекршај јесте један у низу доказа да је Хрватска по свом карактеру „усташка држава” утемељена на мржњи према Србима.

„Употреба усташког поздрава „За дом спремни” јесте злочин из мржње, а у Хрватској више неће бити чак ни прекршај против јавног реда и мира. Легализовањем поздрава „За дом спремни” Хрватска себе у потпуности идентификује са НДХ и на тај начин оправдава почињени геноцид над Србима у Другом светском рату”, навео је Линта у саопштењу.

Према његовим речима, у данашњој Хрватској не постоје расни закони и концентрациони логори какви су постојали у НДХ, али за тим нема потребе, јер је Туђманов режим протерао преко пола милиона Срба, убијао и мучио Србе по хрватским градовима и током и после хрватских злочиначких војно-полицијских акција и уништио, отео и опљачкао српску имовину.

Линта истиче да је у Хрватској од уласка у Европску унију 2013. године започела друга фаза рехабилитације НДХ и усташког покрета што у пракси значи стално подстицање мржње, толерисање насиља, проглашавање организованих физичких и вербалних напада на Србе изолованим инцидентима.

„Преосталим Србима се шаље злокобна порука да се иселе или асимилују а протераним Србима да се не враћају на своја вековна огњишта и да се одрекну своје имовине и земље”, истиче Линта и додаје да актуелна власт, као и претходне, „благонаклоно гледа на усташтво и доприноси његовој нормализацији у хрватском друштву”.

У Хрватској је потпуно нормално да Хрватски сабор буде покровитељ, а Католичка црква служи мису убијеним усташким злочинцима у Блајбургу, оцењује Линта.

„Све чињенице потврђују да Хрватска није способна да буде модерна европска држава већ само држава мржње и нетрпељивости према Србима која све више постаје пријетња миру и стабилности у региону”, поручио је Линта, саопштио је Савеза Срба из региона, преноси Танјуг.

Кућа људских права: невероватна одлука суда

Кућа људских права из Загреба саопштила је да је згрожена одлуком Високог прекршајног суда којом се допушта узвикивање усташког поздрава „За дом спремни” приликом извођења песме „Бојна Чавоглаве” Марка Перковића Томпсона.

Сматрају да је та одлука Суда у супротности са Уставом и законом и позвали главну државну тужитељку да поднесе захтев за заштиту законитости Врховном суду Хрватске у складу са Прекршајним законом и Закоником о кривичном поступку.

„Невероватно и неуверљиво звучи одлука Суда по којем се узвикивање За дом спремни не може подвести под законски опис прекршаја против јавног реда и мира”, наводи се у саопштењу те организације.

Указују да околност да је спорни поздрав део ауторске песме не мења чињеницу да је „За дом спремни” усташки поздрав који, истичу, симболизује злочиначку наци-фашистичку идеологију.

Подсећају да је и противан члану 39 Устава који забрањује свако позивање на националну, расну или верску мржњу.

„Европски суд за људска права у својим пресудама јасно је и недвосмислено потврдио да кориштење наци-фашистичког поздрава и знакова није заштићено правом на слободу изражавања”, указује Кућа људских права из Загреба.

Истичу да „За дом спремни” представља чисту супротност цивилизацијским вредностима, демократском друштвеном уређењу и људским правима које штити Европска конвенција за људска права, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар