Више од пола милиона незапослених у Аустрији

По стопи незапослености Аустрија се тренутно, у поређењу са другим европским државама, налази на осмом месту

Илустрација: Пиксабеј

У Аустрији је у мају број незапослених достигао 517.122, што је за чак 174.000 више него истог месеца прошле године. Криза због корона вируса негативно се одразила на тржиште рада, те је привремено затварање привреде донело рекордан број незапослених, који Аустрија није имала још од Другог светског рата.

Поновно отварање привреде довело је до смањења броја незапослених, који је остао и даље на високом нивоу. Рекордан број незапослених забележен је 13. априла са 588.234 и од тада је почео тренд смањења. Стопа незапослености достигла је 11,5 одсто, а натпросечно високи раст незапослених забележен је код младих са 103,8 одсто и код особа без аустријског пасоша са 90,2 одсто раста.

По стопи незапослености Аустрија се тренутно, у поређењу са другим европским државама, налази на осмом месту. Министарка рада Маргарете Шрамбек задовољна је трендом смањења незапослености, истичући да бројке иду у правом смеру. Иначе, аустријски економски институти прогнозирали су да ће стопа незапослености у Аустрији ове године бити на 8,4 одсто, преноси Танјуг.

Најпогођенији сектор је туризам, али и у другим привредним гранама је било ограничења која су водила ка отпуштању запослених.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар