Завод за статистику: БДП Србије у првом кварталу 2020. порастао 5 одсто

Посматрано по агрегатима употребе БДП-а, у првом кварталу 2020. године, у односу на исти период претходне године, реални раст забележен је код свих агрегата

Србија је у првом кварталу ове године имала реални раст бруто домаћег производа (БДП) од пет одсто у односу на исти период 2019. године, саопштио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Истовремено, према „десезонираним подацима“, пад БДП-а у првом кварталу био је 0,6 одсто у односу на претходни квартал, наведено је у саопштењу РЗС-а.

Посматрано по делатностима, у првом кварталу 2020. године, у односу на исти период претходне године, значајан реални раст бруто додате вредности забележен је у сектору грађевинарства од 19,6 одсто, сектору информисања и комуникација од 11,8 одсто, сектору државне управе и обавезног социјалног осигурања, образовања и здравствене и социјалне заштите од 11,8 одсто и сектору индустрије и снабдевања водом и управљања отпадним водама од 4,5 одсто.

Посматрано по агрегатима употребе БДП-а, у првом кварталу 2020. године, у односу на исти период претходне године, реални раст забележен је код свих агрегата.

Издаци за финалну потрошњу домаћинстава су повећани међугодишње за 3,2 одсто, издаци за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима (НПИД) за 3,4 одсто, издаци за финалну потрошњу државе за 12 одсто, бруто инвестиције у основна средства за 10,7 одсто, извоз робе и услуга за 3,1 одсто и увоз робе и услуга за 8,3 одсто.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 1. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Као и све институције у Србији тако је и ову картел снс вучић претворио у свој лични пропагандни биро. Сетимо се прошле године када је доктор Савић колико се сећам изнео тачне податке зашто РСЗ ради по пропагандном принципу и зашто је лажно приказиван мањи проценат раста по години како би се пензије што више смањиле и тиме сваки пензионер покраден. Поред те чињенице пропаганда високог БДП је вучићу потребна да онимђсвојиммнеписменимђбирачима докаже како је он ето допринео да СРБИЈА опстане и да без њега СРБИЈА не би постојала док им прећуткује своју велеиздајничку улогу у спровођењу ционистичког плана уништавцања СРБА И СРБИЈЕ зашта га плаћа сорош највећи СРБОМРЗАЦ И нацистички убица СРБА још из 2 рата. Зато тај РСЗ и завод за статистику Србије служи само једном велеиздајнику и пентагоновој и цииној шпијунској фирми са седиштем у влади СРБИЈЕ. ДЕЛИВЕРИ ЈУНИТА која контролише све у држави СРБИЈИ И КОЈА ЈЕ И СТВОРИЛА ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР СВЕГА И СВАЧЕГА ШТО ПОСТОЈИ У СРБИЈИ ПА ОТУДА И ПОДАЦИ О БДП НАРАВНО ЛАЖНИ КО ШТО СУ И ИЗБОРИ ЛАЖНИ.

Оставите коментар