Кит Најтли: Три „цурења“ која потапају званичну верзију о корони

Више процурелих вести с разних страна света у последњих неколико дана показују да званична верзија о вирусу корона „не држи воду“

Извор: Off-Guardian

(Off-Guardian, 31. 5. 2020)

Научно знање о вирусу корона је неспорно. Добро је документовано и отворено се признаје да:

 • већина људи неће имати вирус;
 • код већине људи који га буду имали неће се приметити симптоми;
 • већина људи који буду имали симптоме имаће само благ облик болести;
 • већина људи с озбиљнијим симптомима неће бити критично болесни;
 • већина људи који буду критично болесни ће преживети.

Ово је утемељено на бројним серолошким студијама које из истраживања у истраживање показују да је степен смртности реда величине као код грипа.

Наука – а ни све мање рационалних расправа – не оправдавају свеобухватно заустављање животних активности и привреде ни свеопшти осећај панике широм света.

И поред тога, увек је добро добити званичну потврду истине, чак и ако се до ње долази цурењем података.

Наводимо три таква примера која показују да они који владају знају да вирус корона не представља опасност и ни на који начин не оправдава свеопште заустављање животних токова које ће уништити животну радост великог броја људи.

 1. „Ма, једу *овна!“

Александар Мјасников, главни представник за штампу о току заразе вирусом корона у Русији, дао је 26. маја интервју некадашњем председничком кандидату Ксенији Собчак у којем је изгледа открио шта заиста мисли.

Мислећи да је разговор завршен и камера угашена, Мјасников је рекао:

„Ма једу *овна… Све је претерано. У питању је акутна респираторна зараза с минималном смртношћу… Зашто уништавају цео свет? То не знам…“

 1. „Ковид-19 се не може описати као у начелу опасна зараза“

Према поруци електронске поште до које је дошао дански дневник Политикен (Politiken), здравствене власти у Данској нису сагласне с владиним приступом вирусу корона. О том се говори у два чланка, овде и овде. (За оне који не говоре дански на располагању је и чланак на thelokal.dk.)

Чланци обилују занимљивим информацијама, међу којима вреди поменути јасан наговештај да политичари изгледа врше притисак на научне саветнике да преувеличају опасност (исто су радили и у Енглеској), као и одлуку неколико јавних службеника да сакрију податке од јавности док се обустава свега не продужи.

Извор: thelocal.dk

Али далеко најважнији навод је из поруке електронске поште од 15. марта (подвлачење наше):

„Здравствене власти Данске и даље сматрају да се ковид-19 не може описати као у начелу опасна зараза, јер нема ни уобичајено озбиљан ток, ни висок степен смртности.“

Дански парламент је 12. марта усвојио хитан закон којим су – поред осталог – смањена овлашћења здравствених власти, сводећи их с „регулаторне“ на „саветодавну“.

 1. „Лажна узбуна светских размера“

Раније овог месеца, 9. маја, немачки алтернативни часопис Tichys Einblick дошao je до извештаја под насловом „Анализа управљања кризом“.

Извештај је припремило немачко Министарство унутрашњих послова, али су његови налази игнорисани, услед чега га је један од аутора разаслао незваничним каналима.

Сукоб који је избио поводом њега, укључујући нападе на ауторе и умањивање налаза извештаја, крајње је опчињавајући. Свесрдно препоручујемо овај подробни извештај (или у оригиналу на немачком).

Усредсредићемо се само на његове закључке (подвлачење наше):

 • Опасност од ковида-19 је прецењена; вероватно ни у једном тренутку опасност од новог вируса није била изнад нормале.
 • Опасност очигледно није већа од опасности од многих других вируса. Нема доказа да је ово било ишта друго до лажна узбуна.
 • Током кризе са короном држава се показала као један од највећих произвођача лажних вести.

После напада у штампи и суспензије на послу, запослени који је дотурио извештај јавности и други аутори објавили су заједничку изјаву у којој позивају немачку владу да одговори на њихове налазе.

***

Кад би све стране рационално приступиле тренутној кризи, наведене процуреле информације би запечатиле расправу.

Гомилају се докази да су људи на власти од самог почетка знали да вирус није толико опасан.

Остаје питање: зашто до овог цурења информација долази баш сада?

С енглеског посрбило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , ,

Оставите коментар