Македонска министарка одбране испред амблема ОВК

Фотографија Радмиле Шекеринске са градоначелником Кичева Фатмиром Дехаријем, на којој се у позадини види амблем ОВК, објављена је у македонским медијима

Фото: Принтскрин Јутјуб

Министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска нашла се данас на мети критика због фотографисања испред амблема некадашње Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Фотографија Шекеринске са градоначелником Кичева Фатмиром Дехаријем, на којој се у позадини види амблем ОВК, објављена је данас (31. 5) у македонским медијима, а министарка је потом изјавила да су „дејства из 2001. године далеко” и да је у 2020. години „најважније да ли политичари служе грађанима”.

Професорка Универзитета у Скопљу Мирјана Најчевска написала је на Фејсбуку да за такав потез Шекеринске не постоји оправдање, оценивши да истицање амблема паравојне структуре која је 2001. године учествовала у конфликту међуетничког карактера у најмању меру представља „подстицање на међуетничку нетрпељивост”.

Оставку Шекеринске због спорне слике затражило је Удружење (македонских) бранитеља „2001. Куманово”, а њено фотографисање пред симболима ОВК критиковала је и организација Уједињена македонска дијаспора, преноси Бета.

Критике су стигле и из Београда, где је министар одбране Србије Александар Вулин упитао „зашто се Шекеринска не би сликала испод кукастог крста, уз објашњење да је прошло 75 година од оружаних сукоба и да је сада време за добро управљање, ако је проток времена довољно оправдање да се све заборави”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар