Душко Марковић: СПЦ присваја Црну Гору и негира њену независност

Од раније смо сведоци једног специфичног односа СПЦ према нашој држави и њеним институцијама, рекао премијер Црне Горе

Душко Марковић (Фото: Бета/Влада Црне Горе)

ПОДГОРИЦА – Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је, поводом годишњице црногорске независности, да Српска православна црква присваја Црну Гору у верско-идеолошком смислу који, како тврди, долази из седишта СПЦ у Београду и негира црногорску независност.

Уверен је, каже, да је СПЦ током епидемије корона вируса могла да уради више и да помогне више својим верницима и грађанима Црне Горе.

„Од раније смо сведоци једног специфичног односа СПЦ према нашој држави и њеним институцијама. Нажалост, тај однос присвајања Црне Горе у верско-идеолошком смислу који долази из седишта СПЦ, као и истовременог негирања њене државности и непоштовања њених институција и у овој ситуацији показао је своју бесмисленост и своју погубност”, тврди Марковић у интервјуу подгоричкој Побједи, преноси Танјуг.

Сматра да грађани Црне Горе треба да препознају намере свих других структура које су, како тврди, ових дана позивале на екстремизам и насиље, јер то „није ништа друго него наставак догађаја које смо имали прилике да видимо на нашим улицама и 2015. и 2016. и у последњим данима 2019. године.

„Уверен сам да наши грађани то увиђају и да већ праве отклон од политичких субјеката који су се јасно легитимисали”, каже Марковић.

Истакао је да Црна Гора „наравно има свој правни поредак и да се њени закони морају поштовати”.

„А управо ти закони гарантују свим верским заједницама, па и Српској православној цркви, неопходну аутономију у верским пословима. Ту долазимо до тачке неспоразума са Српском православном црквом. Питам вас – да ли би било могуће у некој другој држави, па и у Србији као матици СПЦ, да држава и институције донесу једна правила, а црква друга? А да онда црква поједине грађане изузме од тих правила. Дакле, ради се о апсурду којем не сме бити места у Црној Гори”, рекао је Марковић.

Опрема: Стање ствари 

(Политика, 21. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар