Епископ Сергије: Браћа римокатолици упорно служе мисе из политичких и ревизионистичких побуда

Њемачки народ је смогао снаге да се суочи са злом Хитлеровог Трећег Рајха, али хрватски бискупи, сасвим је очигледно, још жале за НДХ, рекао епископ Сергије

Епископ Сергије (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је да би кардинал Винко Пуљић, као рођени Бањалучанин, требало да зна шта су усташе, којима је данас служио мису, урадили у Шарговцу, Дракулићу и Мотикама 7. фебруара 1942. године.

Јасеновац, Јадовно, Гаравице и Шушњар нећемо ни помињати, као ни убијене православне епископе, свештенике и хиљаде и хиљаде Срба, који су без кривице, суда и суђења, страдали само зато што су били Срби – нагласио је епископ Сергије.

Владика је оцијенио да корона јењава, али не и пандемија усташтва, као и да насљеђе прошлости стоји на путу успостављања добрих односа православних и римокатолика.

Браћу римокатолике желимо познати и препознати као оне који, заједно са нама, слиједе Христа Исуса, а не оне који оплакују злочиначку Независну Државу Хрватску (НДХ) и њене идеологе, кољаче и монструме – истакао је владика Сергије.

Владика је подсјетио да су усташе и домобрани крајем Другог свјетског рата бјежали у правцу Аустрије да би у корушком Блајбургу били суочени са одмаздом партизанских јединица, објављено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Истина, страдали су без суђења, али исто тако се заборавља да су и они сами неколико година раније лишили живота на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома, без суда и суђења, а што је још важније – без икакве кривице – напоменуо је владика бихаћко-петровачки.

У Блајбургу је, додао је, према неким процјенама страдало и око двије хиљаде четника, који су, “поражени и остављени од оног коме су се заклели”, доживјели сличну судбу као усташе и домобрани.

То је зло рата из којег је до сада требало понешто научити, оцијенио је владика, али је изразио бојазан и да се то није десило.

Није проблем у томе што браћа римокатолици служе мисе за жртве (било које и било када), већ што то упорно чине из политичких и ревизионистичких побуда, којима је, чини се, једини циљ оживјети сјећање на НДХ – највећу срамоту хрватског народа и најмрачнију (квази) државну творевину у цјелокупној историји Европе – истакао је владика Сергије.

Према његовим ријечима, њемачки народ је смогао снаге да се суочи са злом Хитлеровог Трећег Рајха, али хрватски бискупи, сасвим је очигледно, још жале за НДХ, а у томе својим изјавама предњачи сисачки бискуп Владо Кошић у чему га, како се чини, већина ћутке подржава.

Брижно чувани вирус, настао у берлинско-римско-загребачкој лабораторији зла, који је однио на стотине хиљада живота и данас је активан, јер га оживљавају они који би међу првима требало да га сузбијају – рекао је владика Сергије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТРС, 16. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар