Д. Грујичић, Р. Петровић, З. Радовановић: Корона (ни)је вештачки створена у лабораторији

Мишљења стручњака у Србији су подељена око тога како је настао ковид 19

Обезбеђење преко 5Г мреже мери температуру грађанима у подземној железници у Кини (Фото: EPA-EFE/Alex Plavevski)

Друштвене мреже, портали, штампани медији и телевизије у целом свету готово се утркују у разним теоријама завере како би баш они разоткрили тајну због чега се ковид 19 одједном појавио и покорио читав свет за свега неколико месеци. Упркос томе што медицински стручњаци апелују да се не шире лажне приче, јер то угрожава борбу против вируса, ствара страх и предрасуде код људи, овакве вести се шире брзином светлости.

Док за сада званична верзија говори да се вирус проширио природним путем прешавши са животиња на људе, не мањка ни заговорника теорија да је створен вештачки у лабораторији, да је намерно „пуштен” или да је „побегао”, да је циљ трговински рат САД против Кине, да се шири путем мобилне 5Г мреже, али и да иза свега стоји фармацеутски лоби како би зарадио милијарде долара производњом вакцине против новог вируса. Тако су и мишљења стручњака у Србији подељена.

Да ковид 19 потиче из лабораторије мишљења је професор др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије, која каже да је о томе слушала и ставове неких нобеловаца. Она сматра да увек буде супротно од онога што каже Централна обавештајна агенција САД (ЦИА), а они тврде да је реч о вирусу из природе.

– Немам поверење у њих, за разлику од других организација, као што су ДЕА или Еф-Би-Ај. Од када се појавио вирус, имала сам сумње. Да тако лако може да се пренесе вирус као што је случај с ковидом 19, није нешто што је уобичајено. У случају других вируса морате да будете мало дуже у контакту да бисте га добили, а у овом је довољно да неко прође поред вас и да се накашље – и ви сте брзо ковид позитивни. Неко је „направио” нешто да ћелију одржи у животу и да вирус може да се пренесе. Слушала сам изјаву једне докторке да је таква врста експеримената у САД забрањена, па су они уложили 5,5 милиона долара у лабораторију у Вухану да то спроведу у Кини. Руси су се добро спремили за збрињавање оболелих и одлично су знали да ће вирус „ићи” преко запада – истиче др Грујичић.

Ова угледна лекарка нема изграђен став о томе да ли је вирус „пуштен” намерно из лабораторије или је „побегао”, јер каже да је то могла да буде случајност, али и да га је неко намерно изнео да види шта ће се догодити.

– Изгледало је да ће највише да настрадају Кинези. Али увек је у животу тако да када неко хоће другоме да напакости то може да му се обије о главу. Да ли иза ове приче стоји Сорос или Бил Гејтс не знамо, али је очигледно да је одговорна једна клика која жели да влада светом. Али не могу они да буду савремени фараони. Њих само интересује добит. Није ми јасно колико је новца некоме још потребно када има толике милијарде долара – каже др Грујичић.

Слично мишљење има и епидемиолог професор др Радмило Петровић, који истиче да су појава САРС-а 2003. и МЕРС-а 2012. године била два покушаја да се у свету направи биолошко оружје с вирусом корона, како би се изазвао својеврсни дар-мар у свету и слична пандемија као што је случај са ковидом 19. Он напомиње да све више преовладава мишљење да је овде реч о биолошком оружју и да је људска рука умешала прсте да се корона појави. Теорија да је он настао као мутација вируса у природи, по његовом мишљењу, све мање има присталица.

Фото: Н. Неговановић

– Ни на једном вирусу не пише „произведен у”. Американци оптужују Кинезе за то, Кинези Американце, а и Руси имају стручњаке који могу да се баве биолошким агенсима. САРС је нестао после годину дана сам од себе, а слично је било и с МЕРС-ом. Овај трећи покушај с ковидом 19 је успео. Мислим да су они који су се тиме бавили имали циљ да униште привреду, а не људе. Овакви вируси се не „пуштају” често из лабораторија јер постоји ефекат бумеранга. Они који га пусте – могу да очекују и да им се врати. Не знам да ли је исток желео да напакости западу, или обрнуто – указује др Петровић.

Највише полемика у јавности изазвале су оне око појаве вакцина против вируса корона. Теоретичари завере говоре да ће се захваљујући њој овајдити најбогатији људи на свету попут Била Гејтса, а да ће сироти народ бити принуђен да је прими иако ће њено дејство бити сумњиво због смањеног времена за истраживања и производњу.

– Када се буде појавила, вакцина ће имати улогу само да смањи смртност, али не и да искорени вирус корона. Она није свемогућа и важно је да се народ не нада узалудно да ће њена појава све да реши – додаје др Петровић.

Професор др Зоран Радовановић, епидемиолог, има другачије мишљење. Упркос тврдњама појединих стручњака, он сматра да овде није реч о биолошком рату и нападу Америке на Кину.

– Искључена је и могућност да је вирус „побегао” из лабораторије. Све је више доказа да је ковид 19 идентичан вирусу слепих мишева који је уз минимално природно настале измене преко неког сисара доспео до човека. Молекуларни биолози тврде да такву манипулацију у геному, односно наследној материји вируса, не можете да направите, а да не остане траг. То је слично као када неко ради подмлађивање лица уз помоћ фејслифтинга, увек се види ожиљак. Приче да је неко направио вештачки вирус наука не прихвата – истиче др Радовановић.

Наш саговорник каже да је и овај као и многи други вируси прешао са животиња на човека. Освајањем нетакнутих делова природе човек постане изложен агенсима, па се покаже да је осетљив и да може и неки вирус да се преноси са животиња на људе. Често болести преносе комарци, али то може да буде и загађеним рукама, водом, храном…

На питање шта мисли о „видовитим” писцима научне фантастике, за које се сматра да су предвидели у својим књигама појаву вируса корона и то баш у Вухану у Кини још пре више деценија, он наглашава да је познато да у тој провинцији постоји једна велика вирусолошка лабораторија која се бави истраживањима, па је то понекад инспирација за писце.

– Када се неко бави научном фантастиком, вероватно је упознат с таквим лабораторијама, па није тешко да напише интригантну причу, да у њу умеша и Кину и САД. Дешава се да се неке приче временом остваре, али неки детаљи испадну смешни – додаје др Радовановић.

Данијела Давидов Кесар

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18.5.2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. ” Приче да је неко направио вештачки вирус наука не прихвата – истиче др Радовановић.”

    Каква наивност, каква игноранција. Дотични др има науку у свом малом прсту и зна шта она прихвата а шта не. Овде је недавно објављен абстракт из водећег научног(!) часописа где је објашњено како је тај модификовани вирус креиран… А можда и није само обична наивност?

  2. Расправа да ли је вирус природан или вештачки може да буде једно велико замајавање и плашење јавности. Уместо тога потребно је утврдити колико је заиста умрло људи од последица корона вируса а не од рака, шећерне болести, поремећаја кардиоваскуларног система, старости и других узрока (да којим случајем не буде да је током марта и априла број умрлих од хроничних болести смањен а истовремено повећан број умрлих од короне). Да ли је исправно било стављати болеснике на респираторе и њихово лечење кортикостероидима и антиAIDS препаратима. Потребно је оценити колико су биле неопходне мере паралисања нација и стављања здравих људи у кућни притвор два месеца, што се најбоље види на примеру Белорусије, Шведске,Туркменистана и још по неке земље, које су смогле снаге и одбиле да се повинују упутствиима СЗО и Била Гејтса. Речено је да ће у скоро свим земљама бити на стотине хиљада па чак и милиони мртвих од новог опасног вируса а видимо да је то била тотално погрешна процена. Због тога се свако мењање тежишта теме у вези са хистеричном пандемијом може оценити као покушај да се избегне расправа о поседицама промашених одлука “струке” и СЗО.

Оставите коментар