Митрополит дабробосански Хризостом: Отворено писмо Његовој Узоритости кардиналу Винку Пуљићу

И Ви, Ваша Узоритости, послије толико година спуштате Блајбург из 1945. у Сарајево 2020. године и служите мису за оне који су починили такве злочине због којих се читаво културно човјечанство стиди!

Митрополит дабробосански Хризостом (Извор: Митрополија дабробосанска)

Ваша Узоритости,

Ових дана слушамо и читамо о томе са сте Ви благоизвољели служити мису у Сарајеву, а поводом сјећања на догађаје у Блајбургу 1945. године. Искрено, не можемо да вјерујемо да припремате мису у катедрали Срца Исусова у Сарајеву овим и оваквим поводом.

Са свих страна Нас спопадају новинари и друга лица питајући Нас шта Ми мислимо о овоме, односно шта имамо да кажемо овим поводом. Шта да им кажемо осим да смо изненађени и разочарани? Упућујемо Вам ово наше братско писмо са дозом великог разочарења и забринутости.

Дошавши у Сарајево 2017. године на трон митрополита дабробосанских гајили смо наду и имали добру вјеру да ћемо заједно дјеловати у општем добру наших Цркава, на приближавању једних према другима, а све у циљу превазилажења свих траума историје, посебно ратне историје Другог свјетског рата.

Ми вјерујемо да Ви знате сву трагичност коју је Други свјетски рат, а посебно стварање такозване Независне Државе Хрватске и дјеловање усташког и домобранског покрета, оставило на бићу не само српског народа већ и наше Српске Православне Цркве. Велике су то и неизљечиве трауме! Вама је познато да је наш велики претходник свештеномученик митрополит Петар дабробосански из своје резиденције у Сарајеву одведен од усташа. Понављамо од усташа, на чијем је челу био римокатолички жупник Божидар Брало, а његов претпостављени и Ваш претходник надбискуп Иван Шарић нијемо је ћутао на злодјела која је Брало чинио над митрополитом Петром. Вама је познато да је у Сарајеву пострадало преко десет хиљада грађана српске, јеврејске и ромске националности, али и других људи који су били супротстављени усташком покрету. И Ви, Ваша Узоритости, послије толико година спуштате Блајбург из 1945. у Сарајево 2020. године и служите мису за оне који су починили такве злочине због којих се читаво културно човјечанство стиди! Не можемо да проникнемо у ваше крајње намјере и циљеве (осим да нас повриједите), али смо изненађени и запрепаштени до те мјере овим поступком да то не можемо ријечима исказати.

Овим поступком затворили сте врата катедрале Срца Исусова у Сарајеву за свагда за Нас и наше сараднике. Обезвриједили сте смисао молитвених осмина за јединство хришћана које овим Вашим чином престаје. Преузели сте на себе одговорност за прекидање и наших личних односа. Ми не можемо гајити братске и пријатељске односе са људима који, молећи се за жртве Блајбурга 1945. године, апологирају (да не кажемо величају) усташки и домобрански покрет, који су ван сваке сумње нацистички и злочиначки покрети и иза којих је хиљаде и хиљаде невино побијених жена, мушкараца, дјеце и стараца.

Искрено, много Нам је жао и изненађени смо до те мјере да не можемо не реаговати на овакав ваш поступак.

Ми смо претходних година пратили ваша учешћа на Блајбургшком пољу. Слушали смо ваше говоре и обраћања, али нисмо реаговали, јер је то било далеко од Нас, на Блајбургу. Али сада, када Ви у срце Сарајева спуштате идеологију Блајбурга – пораженог усташтва и домобранства – не можемо не реаговати.

Жао Нам је што сте Нас приморали да овако реагујемо и да Вам упутимо ово отворено писмо. Ни у ком случају не желимо да утичемо на вашу одлуку. То остављамо Вама, јер је то ваше право и слобода, али исто тако користимо исто право и исту слободу да искажемо своје мишљење и своје виђење ствари.

Сарајево, 11. маја 2020.

Митрополит дабробосански Хризостом

(Сајт СПЦ, 13. 5. 2020)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

1 reply

  1. ,,Дошавши у Сарајево 2017. године на трон митрополита дабробосанских гајили смо наду и имали добру вјеру да ћемо заједно дјеловати у општем добру наших Цркава, на приближавању једних према другима, а све у циљу превазилажења свих траума историје, посебно ратне историје Другог свјетског рата.“
    Митрополит Хризостом је у овој реченици исказао погрешно веровање- јерес, да постоји више ,,Цркава“ које на неки начин, ваљда преговорима, треба да се приближе једне другима и, на крају, вероватно, ступе у некакву заједницу. То је суштина погрешне, екуменистичке доктрине а сама јерес би се могла назвати- многоцрквеност. Православни верују у једну Цркву- Православну, и из канона је познато како се они који су из ње иступили или никада раније у њој нису били, примају и постају чланови Цркве. На жалост, многи православни епископи данас исповедају исто што и митрополит Хризостом и можда ту треба тражити један од узрока због чега се Православној Цркви данас дешавају велика искушења.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s