Ентони Фаучи: Одређене вакцине могу појачати негативни ефекат инфекције ковидом

Директор Националног института за алергије и заразне болести САД, у обраћању Конгресу из самоизолације, упозорио Американце на последице исхитрених испитивања

Ентони Фаучи (Фото: ALEX BRANDON/AP)

ВАШИНГТОН – Директор Националног института за алергије и заразне болести Ентони Фаучи (79) изјавио је данас да америчке компаније раде на најмање осам вакцина и да би, ако све буде добро, већ крајем јесени или почетком зиме могло да се зна да ли су успешне или не.

„Национални институт за здравље ради веома брзо, развијамо најмање осам вакцина, и очекујемо више резултата”, рекао је Фаучи, који је и упозорио на могуће негативне последице вакцине, јер би могла да појача последице вируса, преноси Танјуг.

Главни амерички епидемиолог, који је деценијама на челу института, за време мандата шест америчких председника, подсетио је да је у јануару речено да је за развој вакцине потребно и 18 месеци.

Према његовим речима, 14. јануара званично је почео рад на вакцини и 62 дана касније наступила је прва фаза, фаза клиничког испитивања две дозе на добровољцима.

У наредним недељама, ће уследити, друга и трећа, рекао је Фаучи и додао да ће бити укључена и тестирања на животињама.

„Ако смо успешни, надамо се да ћемо то знати у касну јесен или рану зиму. Имамо много кандидата и надамо се вишеструким резултатима… То ће бити добро глобално гледано, ако будемо имали више од једног успешног кандидата за вакцину”, рекао је Фаучи.

Фаучи је, у обраћању Конгресу из свог дома, где је у самоизолацији због могућности да је био у контакту са зараженим чланом особља Беле куће, упозорио Американце на последице исхитрених испитивања.

„Морам упозорити да постоји и могућност негативних последица где одређене вакцине заправо могу појачати негативни ефекат инфекције”, рекао је он.

Додао је да је кључно питање ефикасност вакцине која је за сада непознаница, питају се да ли ће бити ефикасна или неће и колико дуго, рекао је ветеран епидемиолог како га зову у САД.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар