Кина скида псе са листе животиња за исхрану

Кинески таблоид на енглеском „Глобал тајмс” пише да се у нацрту не спомиње конзумација псећег меса, али да су грађани већином схватили нову категоризацију као корак ка забрани његове употребе у исхрани

Пијаца у Јулину у провинцији Гуангси, где се одржава годишњи фестивал псећег меса (Фото: EPA/Wu Hong)

Суочене са заразом која је прерасла у пандемију и чињеницом да је вирус вероватно „прескочио” на човека с неке од дивљих животиња које се у Кини масовно гаје за људску исхрану или употребу у традиционалној медицини, кинеске власти су припремиле или усвојиле низ нових прописа. Једна од значајних промена је та да ће пси убудуће бити сврстани у категорију кућних љубимаца, а не животиња које се узгајају за исхрану, јавља Си-Би-Ес њуз.

Министарство за пољопривреду је, објашњавајући ту одлуку, навело као разлог „напредак цивилизације” и „бригу за добробит животиња”, нагласивши да псе не једу другде у свету и да Кина тежи праћењу глобалних стандарда. На предложеном списку нове категоризације животиња налази се тридесетак врста које се могу користити у исхрани или због коже, млека, јаја или употребе у народној медицини. Коначна верзија листе биће усвојена након што се 8. маја оконча јавна расправа.

Кинески таблоид на енглеском „Глобал тајмс” пише да су из министарства рекли новинарима да се у нацрту не спомиње конзумација псећег меса, али да су грађани већином схватили нову категоризацију као корак ка забрани његове употребе у исхрани. У једној онлајн анкети 40.000 испитаника је подржало забрану, а 6.600 је било против. Вест су лоше примили узгајивачи паса из покрајине Гуангси, који кажу да много људи живи од те делатности, а питање је и шта ће бити са фестивалом псећег меса који се одржава у граду Јилину у овој покрајини, мада у последњих неколико година уз протесте бораца за права животиња.

Псеће месо важи за деликатес у неким деловима Кине, али је све мање популарно. Прошлог месеца мегаполис Шенџен је први у земљи забранио да се оно користи у исхрани, забранивши да се једе и месо мачака, пренео је Би-Би-Си. Према подацима организација за бригу о животињама, у Азији се сваке године ради меса убије 30 милиона паса, упркос упозорењу Светске здравствене организације (СЗО) да трговина том робом носи ризик од преношења беснила и других болести.

Активисти за добробит животиња поздравили су најављене мере, али разлога за забринутост и даље има. Док се велики део света још бори против ковида 19, Кина је изашла из најгоре кризе и полако отвара и пијаце са месом и плодовима мора, иако је једна таква тржница у Вухану вероватно била извор заразе новим вирусом корона. Реч је о тзв. живим пијацама, са месом животиња које су тек заклане или се то ради директно пред купцима. Та места, на којима су кавези са разним животињским врстама наређани један на други, сматрају се инкубаторима заразе.

СЗО је апеловала на све земље да затворе такве пијаце како би се спречила потенцијална нова пандемија. Специјални изасланик за ковид-19 Дејвид Набаро признао је да ово светско тело не може да наређује владама, али да је савет упућен јер постоје „реалне опасности од таквог окружења”. Навео је да 75 одсто нових инфекција долази од животиња, делом са пијаца, али и са других места где су људи и животиње у блиском контакту.

Аустралијска влада је почетком месеца најавила да ће кроз међународне форуме лобирати код Пекинга да спроведе забрану трговине месом дивљих животиња коју је увео у јеку епидемије. Забрана је уведена и за време епидемије САРС-а пре 17 година, али су у међувремену прописи олабављени. Држава је потом регулисала узгој неких врста и трговину њима, подстичући ту грану пољопривреде као начин да се сеоске заједнице избаве од сиромаштва. Тај сектор, према званичним подацима, 2016. године је запошљавао шест милиона људи и обрнуо 18 милијарди долара.

Кина је крајем фебруара забранила узгој и продају дивљих животиња у домаћој трговини, али како ових дана пише „Волстрит џорнал”, дозвољен је њихов извоз и чак се за то нуде пореске олакшице. Лист се позива на извештај састављен за амерички Конгрес, у којем се наводи да је комунистичка влада 17. марта најавила умањење пореза за извоз 1.500 производа, укључујући дивље животиње. Такве олакшице немају извозници медицинске опреме, за коју се све земље тренутно отимају. Једно објашњење је да се узгајивачи на тај начин подстичу на извоз уместо да нелегално нуде робу на домаћем тржишту, а друго да је просто реч о економској помоћи овом сектору, који је држава раније подстицала, а сада трпи последице кризе.

Вест да Кина многим земљама помаже у борби против пандемије, а истовремено дозвољава извоз животиња које су потенцијални извор неке нове заразе изазвала је жестоке критике у аустралијској штампи. Као могући кривац за преношење новог вируса корона означен је љускави мравојед панголин, који се, како научници сумњају, заразио од слепих мишева. Вирус САРС-а је такође потекао од слепих мишева, а преносилац је била цибетка.

На Западу нема много интересовања за месо дивљих животиња, чији су највећи купци Вијетнам, Јужна Кореја, Јапан, Хонгконг и Индонезија. Неке врсте тих животиња имају важну улогу у традиционалној медицини и њихов узгој и продаја нису забрањени ни у Кини уколико је сврха лечење. Кинеска национална комисија је прошлог месеца препоручила да се критични случајеви ковида лече препаратом од медвеђе жучи и козјег рога.

Аутор: Јелена Каваја

(Политика, 11.5.2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар