Дирк Милер: Корона као поручена за брисање дугова и прерасподелу богатства

Тренутно се дешава огромна прерасподела широм земаљске кугле – власништво над стварима од вредности прелази из руку широких маса у руке веома малог процента људи

Дирк Милер, финансијски стручњак, менаџер фондова, аутор и оснивач „Cashkurs.com“ (Фото: Снимак екрана YouTube)

Већ на почетку ових дешавања стекао сам утисак да извесни кругови уопште нису незадовољни што се ово дешава – при том не мислим на вирус, већ на све што се последично дешава са привредом. Финансијски и привредни систем већ одавно је на ивици пропасти и свако ко се тиме бави зна да је велики слом и „велико ресетовање“ било само питање следећих неколико година. Имамо утисак да се овај слом дешава потпуно свесно и намерно, да се ток догађаја посматра са задовољством и да не постоји жеља да се он заустави.

Примера ради: пре око две недеље (разговор је вођен 26. марта 2020, нап. Стања ствари) амерички ФЕД (Federal Reserve System, FED), једини овлашћен за штампање долара, током викенда, суботом касно навече, после завршетка берзанског пословања, током ноћи, спустио је камате на нулу, што је ситуација без преседана у овим размерама. Он је и раније, нпр. 2008, вршио крупне промене каматних стопа, али никад овог реда величине. У САД постоји тзв. „Радна група за финансијска тржишта“ (Plunge Protection Team, PPT), што је отприлике кризни штаб ФЕД-а и великих америчких финансијских институција, која се састаје само у крајње ризичним ситуацијама, кад дође до опасних поремећаја на берзама, ради стабилизације стања. То је одавно познато и Група се увек састајала приликом кризних ситуација у прошлости. Раније је ФЕД финансијским институцијама обично говорио отприлике следеће: „За седам сати спустићемо камате толико и толико. Потом тражимо да подржите ту меру куповином деоница. Ваша куповина деоница ће инвеститорима широм света улити поверење да је снижење камата била исправна мера, због чега ће почети масовно куповати, а то ће водити стабилизацији тржишта.“ То је уобичајен поступак који се понављао у више наврата. Али, прошле суботе ФЕД је под окриљем ноћи спустио камате на најнижи ниво до сада виђен. Последица на тржиштима је била да велике финансијске установе, тзв. PPT, нису стабилизовале тржишта, напротив – дошло је до стрмоглавог пада. Током ноћне трговине, суботом и недељом ноћу, тржишта у Азији била су толико „танка“, с тако ниском ликвидношћу, да су биле довољне мале суме новца за њихово стабилизовање. ФЕД то није учинио, што по мом мишљењу значи да није имао интерес да се тржишта стабилизују, већ је применио вишегодишњу стратегију америчке војске „брзо и жестоко“ („shock and awe“). И управо то гледамо. ФЕД-у су спуштене панталоне, показује се да је „цар го“. Тиме је тржишту одузета свака нада у опоравак.

У питању није дилетантизам, већ дело врхунских професионалаца који нас обрћу око малог прста. И ако они тако раде, онда значи да хоће да управо тако и буде.

Ко би имао интерес у свему томе?

Прво, сигуран сам да Трампу и његовој екипи ово не иде на руку. До почетка године било је скоро извесно да ће Трамп поново бити изабран за председника. Имао је јак курс, стабилну привреду, мир на домаћем терену – све предуслове за поновни избор. Ово што се дешава одговара Трамповим политичким противницима – што је стање горе, то је мање вероватно да ће он поново победити.

Али за мене политика овде уопште није главно питање, већ финансијски систем. Већ смо поменули да је он ионако био на ивици слома и да питање није било хоће ли се систем дугова урушити, него кад. Већ 2008. били смо на ивици провалије. Тада се добило на времену. Зато делује логично помисао да слом ваља контролисати, уместо дозволити да се одвија стихијски и у неком тренутку измакне контроли.

Шта се тренутно дешава? Светска привреда стоји. Свет мора да продаје – деонице, племените метале, сировине – да би имао готовину за опслуживање кредита и других обавеза. Тренутно и у следећих неколико недеља цене ће бити смешно ниске, а куповаће они с дубоким џепом – дакле или они који добро стоје или они који имају директан приступ централној банци, од које могу да позајме новац да купују по ниској цени. Тренутно се, дакле, дешава огромна прерасподела широм земаљске кугле – власништво над стварима од вредности прелази из руку широких маса у руке веома малог процента људи. Масе заузврат добијају свеже одштампани новац. На крају ће профитирати велики концерни – Амазон на пример већ током кризе, остали непосредно после ње, јер огроман део мале и средње конкуренције више неће постојати. Муштерије пропалих предузећа усисаће велики концерни – људи ће нпр. куповати преко Амазона уместо директно код свог локалног продавца. Финансијски систем ће бити постављен изнова. Постојаће нови систем новца, вероватно без готовине, јер се нове валуте вероватно неће штампати, већ давати искључиво дигитално. Биће могуће увести нове могућности надзора над становништвом, попут праћења кретања преко мобилног телефона, под изговором спречавања да се ситуација понови. И друге ствари које је досад било незгодно увести.

У погледу финансијског система, због штампања новца уследиће инфлација, и држава ће у неком тренутку рећи: „Хиљаде милијарди нових државних дугова за спасавање привреде и друштва више није могуће опслуживати, инфлација је створила хаос, зато финансијски систем морамо поставити на нове основе – реформа и отпис дугова, нова валута и све испочетка. То је решење свих досадашњих проблема. После ʻресетовањаʻ система пред нама су деценије благостања.“

Огромна материјална средства и вредности која су пре короне била својина великог броја људи прешла су за време короне у власништво једног врло уског круга. И ко је за то крив? Нису ни министри финансија, ни финансијски систем, ни банке, ни политичари – већ неки сићушни вирус. „Шта се може, виша сила, жао нам је…“

Цео разговор (на немачком) можете погледати овде:

Дирк Милер (Dirk Müller, 1968), немачки финансијски и берзански стручњак.

Приредило и с немачког посрбило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Миръ и мiръ

  https://reshenie.vcc.ru/_service/11419/display/img_version/5669871/img_name/1993_11419_fbccd815e5.jpg

  Потрчци (чудна реч) је множина (од) потрчко.

  https://cs.kiozk.ru/assets/apr/ytv/40m/59vpctdepf1usdvhtnngvxh/art/26817/logo-360-360.jpg?v=1

  „Sculptor Gutzon Borglum was not just creating his massive „Shrine of Democracy“ on Mount Rushmore for the people of the present or tomorrow, he was thinking of people thousands of years in the futureBy determining that the granite on Mount Rushmore would erode at the rate of one inch per every 10,000 years, Borglum created a monument of democracy that should continue to be awe-inspiring far into the future.But, just to be extra sure that Mount Rushmore would endure, Borglum added an extra foot onto George Washington’s nose. As Borglum stated, „What is twelve inches on a nose to a face that is sixty feet in height?“*

  * Gutzon Borglum as quoted in Judith Janda Presnall, Mount Rushmore

  **
  https://www.youtube.com/watch?v=RjOwOtOEKMg

  ***

Оставите коментар