Бранимир Несторовић: Многи живе од короне, свиђа им се да траје још две-три године

Сад су постали контрадикторни, зависно од земље из које долазе. Тачно се види тај расцеп и у СЗО. Морам да кажем и нешто што није популарно. Многи живе од пројеката у вези са короном, рекао др Несторовић

Бранимир Несторовић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Многи живе од пројеката у вези са короном. Њима се свиђа да та корона траје још две, три године, да имају шта да раде, рекао је пулмолог др Бранимир Несторовић, члан Кризног штаба.

Др Бранимир Несторовић говорио је о свом оптимизму и резултатима Србије током пандемије у Јутарњем програму ТВ „Прва“.

„Ја сам био оптимистичан са доста разлога, већина их се појавила као реални. Мислим да бисмо имали много бољи резултат да није било инцидента у Нишу. Од 200 умрлих петина је одатле“, каже др Несторовић.

Додаје да „ми Срби имамо ту особину да попустимо у последњих пет минута утакмице“.

„Показало се да је то затварање на почетку била одлична ствар, мени је много смешно кад хвале Шведску и њихов модел. Чак њихов епидемиолог каже да су се изненадили ширењем код старих. Нема ту изненађења“, рекао је он критикујући број умрлих и оболелих у тој скандинавској земљи.

Рекао је да не верује у други талас, јер вирус показује дефинитивну тенденцију слабљења.

Да данас неко оболи од вируса корона, каже да би имао минималне симптоме, али и најављује да ће половина која је и даље на респиратору умрети.

„Сада када је вирус овако слаб, смешно звучи, али треба све пустити да се инфицирају. Сад је тренутак да сви који се нису инфицирали инфицирају. Вируси корона су од децембра до априла. Ако се буде десио други талас, а не верујем да ће се десити, не разумем како може да буде јачи него први. Сада га знамо, знамо како се лечи… Први талас је био такав какав јесте јер нисмо имали никаквог искуства“, каже пулмолог који је и члан Кризног штаба.

„Убеђен сам потпуно да је вирус био код нас и у јануару. Била је Нова година, празници… Ми смо имали тешке пнеумоније“, каже Несторовић.

Почетак епидемије је код нас, како каже, највероватније био крајем фебруара.

„Изгледа да су Италијани имали тешку сезону грипа, па су имали корону 1, да га тако назовем, па онда и Б који је био још вирулентнији“, наводи др Несторовић.

Он тврди да је смртност већа и да многе земље то не саопштавају.

„Углавном умањују. Нису умрли у болници, не улазе у статистику“, рекао је Несторовић, дајући као пример САД и Француску. Код нас не види разлог да би се лажирали подаци.

„У Хрватској, рецимо, много зависи од туризма, тако и Грчка. У САД су оптуживали да су повећавали бројеве јер су приватне болнице, па су додавали“, дао је пример зашто би неке земље лажирале податке.

Говорећи о неслагањима у Кризном штабу, каже да га нема по питању мера које су донете и да ли је тако требало да буде кроз оно што смо прошли.

Кроз шалу додаје: „Сад кад дође лепше, онда свађе“, али објашњава да би разлог томе био то што ни у једној књизи на свету нема затварања читавих држава.

„Ово је нешто потпуно ново. Неко ме је питао да ли сме да се купа у мору, то је потпуна параноја. Преко лета неће ништа бити“, истиче Несторовић.

Казао је да до 1. јуна неће бити позоришта, односно скупова у затвореном већих од 50 људи, а да се разговарало шта ће бити са фестивалима као што је „Егзит“.

Проценио је да ћемо поново моћи да се љубимо три пута када се поздрављамо од 15. јуна.

Несторовић додаје да је у овој фази важно да се у затвореном простору перу руке и носе маске.

Рекао је који су критеријуми за проглашење краја епидемије — потребно је да прође дупли период инкубације, да не буде ниједног случаја месец дана.

„Не знам ни како ће избори да буду 21. јуна. Како ћеш да знаш да је тај што је дошао тај. Мислим да ће све после 1. јуна да буде по старом“, додао је пулмолог.

На питање која је једна ствар за коју би рекао да није добро урађена, истакао је респираторе.

„Оно где смо се сви прешли, то су респиратори. Показало се да код пацијената који су имали проблеме са згрушавањем крви, нису потребни. Онда смо установили у Француској да немају пнеумонију и не требају им респиратори. То је нешто, али то нисмо знали. Ја мислим да нема нешто да нисам прочитао више о том вирусу. Сад су постали контрадикторни, зависно од земље из које долазе. Тачно се види тај расцеп и у СЗО. Морам да кажем и нешто што није популарно. Многи живе од пројеката у вези са короном. Њима се свиђа да та корона траје још две, три године, да имају шта да раде“, закључио је др Несторовић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 6. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

 1. … била је жестока епидемија у јануару (у мом ДЗ око 100-так деце по ординацији до 11ч).
  Потом још жешћа у фебруару, нешто пре и почетком зимског распуста, када су школе и вртићи у Београду скоро опустели.
  Шетало полако а нико није блесавио о експонецијалном расту, „dramaticnoj situaciji“ и „blizenju scenarija iz Italije i Spanije“.

  Педијатри се питали где су надлежни, зашто се не затварају школе и не проглашава епидемија барем за дечији узраст (да не кажем „где је Струка?).
  А такође и чему служе подаци чији унос на рачунару траје дуже од самог прегледа.

  У фебруару, у препуној чекаоници Дома здравља, медицинска сестра родитељима говори: „Ко има памети треба да иде одавде и да не долази ако дете не буде имало температуру и после 48
  сати“. Био сам и после 48 сати на истом месту али да не дужим: смањила жена притисак на здравствени систем, „заравнила криву“ и без кршења Устава.

  Свака јој част. Кад стука дозволи љубљење прво ћу њу ићи да пољубим.

  Ништа од свега овога није ми било чудно а запрепастио сам се, са све горепоменутим педијатрима, када је због епидемије распуст продужен пред сам крај.
  Тад је епидемија већ сасвим била прошла. Па ко кога овде ******** ?

  Свега овога сам био сведок а сви подаци везани за ову епидемијицу/две требало би да су доступни Стручњацима. Налазе се у здравственом информационом систему.

  Само је питање шта је чему циљ. Мислите о томе.

Оставите коментар