Вашингтон пост: Бела кућа разматра да прогласи неважећим део дуга САД према Кини

Њујорк тајмс пише да Трампови људи врше притисак на тајне службе да нађу „кинески траг“ короне

Илустрација: Доналд Трамп и Кина (Shutterstock/Getty Images)

Високи званичници администрације Доналда Трампа приморавали су америчке обавештајне агенције да траже доказе да је корона вируса повезан са лабораторијом у кинеском граду Вухан, објавио је New York Times.

Позивајући се на бивше и садашње америчке званичнике, њујоршки лист наводи да је иницијативу за притисак на америчке обавештајне службе преузео бивши шеф ЦИА Мајк Помпео.

Такође: да заменик саветника за националну безбедност Мет Потингер, који је претходно био новинар у Пекингу, од јануара присиљава америчке тајне службе да прикупљају податке који би могли да подрже теорију о кинеском пореклу вируса.

Председник САД Доналд Трамп већ недељама – у мекшој или тврђој форми – тврди да корона вирус има „кинеско порекло“.

С обзиром на све ово, не изненађује што је The Washington Post објавио да чланови америчке владе разматрају „могуће мере против Кине које би могле укључити и умањивање дуга САД Кини за суму коју у Белој кући буду сматрали правичном одштетом за епидемију корона вируса која је кривицом Пекинга погодила и Америку.

The Washington Post наводи да ће се таквом `кажњавању Кине` наредних дана разговарати уз учешће најважнијих фигура из неколико кључних министарстава и ЦИА.

Исти лист преноси да ће се разговарати о „стратегији за примену мера утицаја на Кину“ и признаје да још није сигурно да ће Трамп на крају подржати наплату одштете преко умањивања суме (преко трилион долара) коју Сједињене Државе дугују Кини..

The Washington Post наговештава да је могуће да ће део `стратегије` бити и допуштање да се против Кине пред америчким судовима воде спорови са правом правних лица и грађана САД да истичу одштетне захтеве против Кине као државе.

Овоме неће ићи на руку чињеница да је америчка `обавештајна заједница` готово истовремено саопштила да верује да вирус корона, који се први пут појавио у Кини у децембру прошле године, није дело човека нити је генетски модификован.

Навела је, додуше, да ће наставити да прати информације и обавештајне податке како би се утврдило да ли је епидемија почела контактом са зараженим животињама или је то резултат несрећног случаја у лабораторији у Вухану.

Наравно, сасвим је могуће да америчке тајне службе на овај начин примарно одбијају сумњичења да је корона вирус новог типа произведен у некој од америчких био-лабораторија…

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 30. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Банкротирани САД би „прогласи неважећим део дуга“ па чак и сав дуг….Само је проблем што та разбојничка држава има у Кини безброј погона америчких корпорација које Кинези као одговор на САД разбојништво, могу одмах присвојити – прогласити власништвом кинеске државе.

 2. Опште фолирање, прво су богати у Кину пребацили производњу, дали им папире, новац углавном виртуелни… Кином дрма светска дубока држава, али Кинези напредују и по своме, не само по туђем плану…сада ће светски богаташи своје безвредне виртуелне папире користити као улог у новом политичком коцкању…где су ту Кинези??? нема их, као ни новца који су потрошили на куповину америчких деоница…

 3. @ Дуња
  ……где су ту Кинези??? нема их, као ни новца који су потрошили на куповину америчких деоница…
  ++++
  Неће бити да је тако.
  Уверите се, из прилога

  ………… Zbog situacije u Vuhanu kineski Juan je počeo opadati, ali Kineska Centralna banka nije preduzela ništa da podrži Juan. Bilo je puno glasina da Kina nema ni dovoljno maski za borbu protiv koronavirusa. Te glasine i izjava Si Đipinga da je spreman zaštititi narod Vuhana blokadama granica, doveli su do velikog pada cijena akcija od čak 44% kineskih tehnoloških i hemijskih industrija. “Financijski morski psi” počeli su stavljati na prodaju sve kineske akcije ali niko ih nije želio kupiti, sve dok nisu postale totalno bagatelne. Si Điping tada vuče maestralan potez, čekao je cijelu sedmicu i samo se smješkao na konferencijama za novinare. A kada je cijena pala ispod dozvoljene granice, dao je naredbu da u jednom trenutku otkupe sve akcije Evropljana i Amerikanaca!

  Tada su ” finansijski morski psi” shvatili da su prevareni i izigrani, ali bilo je prekasno. Akcije su već bile i jesu u rukama KNR.

  Kina ne samo da je zaradila 20 milijardi dolara, nego je ovih dana vratila akcije svojih kompanija u Kinu i postala vlasnica teške industrije o kojoj zavise Evropa i Amerika i sada cijenu diktira Kina! Sada prihodi od njihovih kompanija ne odlaze van granice Kine, nego ostaju kući. A kineske devizne i zlatne rezerve su sačuvane.

  https://istokrs.com/ekonomija/kineski-sah-mat-od-koronavirusa-zaradili-20-milijardi-dolara/

Оставите коментар