Татијана Новаковић: Ипак камата на рачунима за струју

Зато што сам рачун платила два дана после рока, на рачуну за месец март зарачуната ми је камата за претходни период (фебруар) и приписана дугу за наведени месец, пише читатељка „Политике” из Крагујевца

Фото: А. Васиљевић

„Грађанима, уколико касне са плаћањем рачуна током ванредног стања, нећемо обрачунавати камате, а пензионерима ћемо продужити рок за плаћање уз попуст од пет одсто”, изјавио је Милорад Грчић, в.д. директора ЈП ЕПС (Нова С, 7. 4.2020). Такође, у јутарњем програму ТВ Прва од 3.4.2020. проф. др Бранко Ковачевић, као председник Надзорног одбора ЕПС-а, поручио је да се током ванредног стања грађанима неће искључивати струја и неће обрачунавати затезна камата. Али, врло брзо, демантовани су са пристиглим рачунима за утрошену струју за месец март 2020. године.

Наиме, рачун за утрошену електричну енергију за месец фебруар, који је доспео за наплату у марту, платила сам 30. марта 2020. године путем електронског банкарства, односно онлајн услуге код банке код које примам пензију. Иначе, до сада сам рачуне за комуналне услуге, па и за струју, плаћала готовином на шалтеру обједињене наплате у Крагујевцу. Плаћала сам готовином, јер сам истовремено плаћала и рачуне за комшиницу, стару преко осамдесет година. Зато што сам рачун платила два дана после рока, на рачуну за месец март зарачуната ми је камата за претходни период (фебруар) и приписана дугу за наведени месец. Тачно, она није велика, јер ми није ни износ на рачуну висок (увек сам у зеленој потрошњи), а и у питању су само два дана кашњења. Али, она неће бити занемарљива код моје комшинице, која има више од осамдесет година и болесна је, јер њене рачуне нисам могла да плаћам зато што имам више од 65 година и имам забрану кретања. Ни једна ни друга немамо у близини млађе укућане. Платићу ја ову камату са рачуном за март електронски, у року – 28. 4. 2020. године, због ње нећу осиромашити, али остаје горак укус. Важно је да кажем да смо и ја и моја комшиница до сада редовно, у року, плаћали рачуне за утрошену електричну енергију. Уосталом као и већина пензионера. Горак укус се појачава кад чујете да се нередовним платишама, често и имућним, нуде репрограми за измирење дуговања и отписују камате. Свака част надлежнима у ЕПС-у!

Татијана Новаковић
Крагујевац

Опрема: Стање ствари

(Међу нама/Политика, 29. 4. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Само једна од илустрација лажних обећања. Овај систем је заснован на лажи и не може функционисати без ње. Пошто не може наравно ни са њом, следи крах.

Оставите коментар