Скупштина потврдила одлуку о ванредном стању и донете уредбе

Посланици су потврдили 44 уредбе, а 12 уредби се односу на мере за време ванредног стања. Усвојен и ребаланс буџета за 2020. годину

Посланици под маскама и одељени преградама од плексигласа (Фото: Танјуг/ З. Ж.)

Скупштина Србије потврдила је одлуку о ванредном стању и Закон о потврђивању уредби које је влада, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања.

Посланици су потврдили 44 уредбе, а 12 уредби се односу на мере за време ванредног стања.

Усвојен је ребаланс буџета за 2020. годину, који се пред посланицима нашао због коришћења средстава ради отклањање штетних последица услед епидемије корона вируса, као и о Уредба о начину уплате једнократне новчане помоћи пунолетним грађанима од 100 евра.

Потврђена је Уредбе о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, Уредба о роковима у судским поступцима за време ванредног стања, Уредба о коришћењу финансијских средстава буџета Србије у време ванредног стања, Уредба о пореским мерама.

Посланици су потврдили и Уредбу о прекршају за кршење наредбе о забрани кретања, Уредбу о ограничењу малопродајне цене заштитних средстава, као и Уредбу о примени рокова у управним поступцима.

Међу потврђенима су и уредбе о улагању девизних средстава којима управља Агенција за осигурање депозита, о померању рокова за подношење годишњих финансијских извештаја, о начину учешћа оптуженог на главном претресу у кривичном поступку и о додатном задуживању у време ванредног стања.

Скупштина је потврдила и Уредбу о програму финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства, о померању рока за подношење тромесечних извештаја о реализацији годишњег програма пословања, о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима.

Такође, потврђена је и Уредба о поступку за издавање дужничких хартија од вредности, Уредба о организовању рада установа социјалне заштите за смештај корисника, Уредба о мерама у друмском саобраћају, Уредба о исправама које морају да прате робу у превозу за време ванредног стања.

Потврђена је Уредбе о финансијској подршци пољопривредним газдинствима, о новчаној помоћи пољопривредницима, о увођењу гарантне шеме као мере подршке за ублажавање последице пандемије, о померању рокова за одржање редовне седнице скупштине привредног друштва.

Посланици су потврдили су и Уредбу о померању рока за стицање статуса квалификованог новозапосленог лица, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Из обора, ништа ново !
  Осим, што су они који нико, никада и нигде није бирао по имену и презимену, пропустили доношење још једне Уредбе.
  О локацији.
  На којој ће наставити, и даље да пасу.

 2. “Посланици су потврдили 44 уредбе,…“
  Интересантна случајност по питању броја “44“?!
  На 44 Hz вибрира корона вирус – “Ковид-19“?!
  “Frekvencija korona virusa je 44 Hz“ – проф. др Бранимир Несторовић
  /“Курир“/друштво – 01.05.2020. 19:17h/
  Значи ли то да ће народ Србије једнако морати и да сузбија
  последице “епидемије “ ових 44 уредаба Владе Србије, као
  што то беше и са “епидемијом“ “44“ корона вирусом /службено: “Ковид-19“/???

Оставите коментар