Жарко Видовић: Свештенство се назива клир јер је било права елита. Данас то није

Препород Српства не може да почне ако не будемо јасно рекли истину. Нема нам спаса док се не појави истинољубива елита. А ту елиту може да подигне само Бог

 

***

Ми немамо данас елиту. Она тек треба да настане. Али, она не може настати изван Цркве и то Цркве која води нацију и заступа целокупну српску историју, њен континуитет непрекинут смрћу генерација. Елиту нације не могу сачињавати људи који задовољавају само један критериј, критериј стручности: велики научници, лекари, правници и томе слично. Елиту нације морају чинити људи изабрани по критеријуму духовности и високог морала, осећања идентитета и припадности нацији као духовној заједници. Ово је наш једини излаз у садашњој историјској ситуацији: у борби за истину очекивати да нам Бог да елиту.

***

Наша основна теза је теза да нам нема спаса док се не појави истинољубива елита. А ту елиту може да подигне само Бог.

***

Људи су кроз историју увек били спремни да гину за одбрану своје заједнице: у њој су налазили свој идентитет, и били спремни да гину зато што је Духовном човеку духовни идентитет важнији од живота! Морал се, дакле, јавља искључиво из осећања припадности једној духовној заједници. Припадамо тој заједници не из интереса, већ из дубоког осећања истоветности, па тражимо свој идентитет у тој припадности.

Овакву, духовну заједницу стварају људи који својим узорним понашањем, својим осећањем припадности тој заједници дају лични пример.

***

Препород Српства не може да почне ако не будемо јасно рекли истину. Без истине нема препорода. Без препорода нема стварања елите; нема без личног достојанства које је увек вређано лажима. Нас вређају са екрана и из новина! наше лично достојанство понижавају свакодневно. Лажу нас у очи.

***

Ми немамо елиту. Она тек треба да настане. Али она не може настати изван Цркве, која не води политику него нацију. Црква заступа целокупну историју, континуитет непрекинут смрћу генерација: континуитет од Христа наовамо, који је стално присутан, као у Причешћу.

***

То је данас наш једини излаз. У борби за истину очекивати да нам Бог кроз Цркву да елиту, у правом смислу те речи. Јер шта је значила реч „елита“? Грчка реч „клир“ (свештенство) у ствари значи – елита. Свештенство се тако назива зато што је, у оно време, свештенство било права елита. Данас то није, али оно то треба да буде, да би заслужило назив „клир“ — елита!

Жарко Видовић, СУОЧЕЊЕ ПРАВОСЛАВЉА СА ЕВРОПОМ, (одломци из есеја „Криза српске историје и истински препород Српства“ стр. 153, 156-160), Октоих, Цетиње, 1997.

Приредио: Александар Мирковић

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

2 replies

  1. Шта фали данашњем свештенству? Ево отац Баке Прасета на пример, по чему он није елита?

  2. Само битанга може дати такав коментар. 🙂

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading