Драгослав Бокан: Радикално безбожништво под маском докторских мантила

Нека му Свети Архиђакон Стефан (као Предрагова породична слава са мајчине стране) осветли онај затамљени део његовог ума

Нећу да преопширно описујем бесмисао и грех оваквог односа према Српској Православној Цркви. Јер ту није реч само о одбијању предлога (који задире у много више области од само оне биолошко-медицинске), већ о нечијем разочарењу ЗБОГ САМОГ ЧИНА ПИСАЊА ОВАКВЕ МОЛБЕ од стране оних који су своје животе предали Богу и добровољно напустили читав свој дотадашњи живот (узевши, притом, и нова, монашка имена).

Па шта он уопште замишља и очекује од православних свештеника?!

Као да је Бог, а не само један од лекара.

Остаје над нама свима да лебди питање без одговора: да ли у Мађарској, Холандији, Бугарској, Грузији, Белорусији, Израелу… лекари знају свој посао, када су се, замислите само, усудили да допусте православним верницима у својим земљама (уз одобрење и тамошњих државника) да прославе васкршње празнике у својим храмовима, наравно уз све одговарајуће мере заштите и превенције корона-вируса?

Или је, можда, др Кон једини, врховни и сакрални ауторитет, па себе схвата тако амбициозно и надобудно да се усуђује да изјави да га нешто „погађа“ или „разочарава“, као млада (или неко размажено дериште)?

Па онда даје оставку, повлачи је, љути се и дури, као да само он брине о људима и њиховом (физичком и душевном стању). И да он одлучује „смеју ли или не“ чланови нашег Светог Архијерејског Синода (црквене владе) да за нешто замоле државу, а у складу са самом суштином своје вере?!

Мени је ово устоличавање лекарске „свете краве“ (уместо оног црквеног тела које би могло да на себе преузме ту улогу и реални духовни ауторитет) стварно невероватно и несхватљиво. То никада у животу нисам видео, сем у случају неких давних доктора што су се, несрећници, усудили да „због медицинских разлога“ одреде даљу судбину у логорским жицама заточених робова – исто овако не водећи разлога о духовним аргументима и верским слободама људи који би требало да имају право да буду изједначени са свима осталима. У нашем, карантинском случају – и са српским пензионерима и власницима домаћих животиња (недељом ујутро), са корисницима великих тржних центара, пошти и банака, као и радницима на бројним градилиштима (током дана, а после полицијског часа).

Ја то све заиста не могу да разумем, колико год се трудио. Јер је тајна нашег родољубивог и хуманистичког доприноса општој ствари управо у томе да будемо „мали део велике слагалице“, а не њени цензори, контролори, или, не дај Боже, власници.

А ако др Кон има амбицију да нам влада и теледириговано управља нашим осећањима и одлукама, нека се онда кандидује на следећим изборима и провери шта мислимо о њему након оваквих (мало је рећи неодговорних) изјава.

P. S.

Нека му Свети Архиђакон Стефан (као Предрагова породична слава са мајчине стране) осветли онај затамљени део његовог ума и учини да овај уско-специјализовани стручњак разуме и неке друге хоризонте људског постојања!

Дај Боже!

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Драгослава Бокана)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

12 replies

 1. Бокане кажи Вучић је крв а скрива се иза пропалог стручњака.Или чекаш уплату

 2. Gospodin Bokan nikako da pomene ko je taj koji donosi odluke, vedri i oblači, te odlučuje i o tome da li će se i kako liturgija služiti.

 3. Боканов текст ми је јасан, сем детаља где се каже да ако др Кон “има амбицију да нам влада и теледириговано управља нашим осећањима и одлукама, нека се онда кандидује на следећим изборима и провери шта мислимо о њему”.

  Не знам да ли аутор зна нешто што ми остали не знамо, нпр. да ли доктора спремају да уђе у врх власти после епидемије (тренутно пар људи из “струке” делују моћније и од председника државе)…?

  Хтео сам, гоњен предосећајем, да видим шта то људи “мисле” о др Кону. Намерно сам написао реч под наводницима, пошто само наиван човек може да верује да су “лајкови”, “кликови” па и бројни коментари на главним медијима поуздан узорак шта народ мисли.

  Надам се да ће модератор да ми дозволи да овде поставим неколико “најлајкованијих” кометара са вести објављене на нашем познатом гласилу. Видећете да су сви написани у размаку од десетак минута, да је разлика +/- у препорученим и непрепорученим гласовима огромна… рекло би се да је ту на задатку екипа професионалаца. Треба знати и да најчитаније вести (Ђоковић, кошаркаши и др.) ретко кад су имале коментаре од близу 2000 “лајкова”. Шта то значи, процените сами. али се бојим да се и избори без веће муке “штелују” као и +/- на интернету:

  ————- https://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1675293
  Ja sam iskreni vernik i stvarno mnogo postujem nasu crkvu ali nerazumni su mi njihovi potezi sada.Ako papa moze da sam odrzava molitvu za Usksr i da to vernici prate preko televizije ili interneta zasto nasi to ne mogu?Pogotovo sada kada nam sledi pik pandemije…
  (konzervativac, 14. april 2020 15:29)
  Preporučujem (+1966) Ne preporučujem (-387)

  Ovim postupkom crkva mi se totalno zgadila, sramota.
  (Dule, 14. april 2020 15:29)
  Preporučujem (+1696) Ne preporučujem (-578)

  Drugim rečima, popovima je samo jedna stvar sveta, a to je novac!
  (tocka, 14. april 2020 15:41)
  Preporučujem (+1576) Ne preporučujem (-384)

  Mislim da ga je, sa pravom, potresao bezobrazluk SPC.
  (Sasa, 14. april 2020 15:39)
  Preporučujem (+1417) Ne preporučujem (-383)

  pravoslavna talibanija ….samo nek potpisu da ih popovi lece ako se razbole , i puste nas normalne i struku na miru .hvala.
  (sifra Piralen, 14. april 2020 15:39)
  Preporučujem (+1330) Ne preporučujem (-418)

  Podrska za dr Kona!
  (dr, 14. april 2020 15:42)
  Preporučujem (+1203) Ne preporučujem (-386)

  Da li se služi u grčkoj , rumuniji , rusiji ?
  Ako se tamo ne služi u crkvama imam pitanje , koji je cilj SPC-a , šta žele ovim zahtevom da postignu ?
  Ko će ako im se dozvoli i dođe do povećanja inficiranih odgovarati ?
  Da li će porodice umrlih imati besplatnu uslugu sahranjivanja ???
  (ChuChu, 14. april 2020 15:38)
  Preporučujem (+1166) Ne preporučujem (-242)
  ————-

 4. Промашио си Бокане !

  Ударио си часног искусног саветника
  ПОШТЕДЕО ВЛАДАОЦА !

 5. Disciplina kicme: Politicari virusi

  Politicari virusi
  cekaju me u zasedi

  DB, u svom poznatom DB-ovskom maniru, napada licnost, ali samo da ne bi napadao drugu licnost.Posto je u Anasonovicki (ko bese ta? To je ova sto izlazi na Virusove izbore i napada opozicionu mutaciju virusa) video pretnju za drzavu, sada u Konu vidi pretnju za pravoslavlje, dok prava pretnja ostaje neimenovana.DB je u stalnoj potrazi za imenima koja ce mu omoguciti da ne imenuje Neimenivog.DB u komunistickom maniru kritikuje nesretnika kojeg je partija vec obradila (neki izvori spominju da neki od optuzenih komunista nisu muceni, vec da su se vodile citave dijalekticke rasprave sa njima, da bi se pokazalo da je u interesu revolucije da oni lazu da su krivi, sto su ovi sa ushicenjem prihvatali) da se samooptuzi, znajuci da niti je njegov istup stvar njegove volje niti je on taj koji: “Kao da je Bog…”.Crveno, suvise crveno.

  Kada sam pokusao da budem duhovit i napisao da “struka” koristi metod poznat i starim Grcima “sedi kuci i ne izlazi”, s tom razlikom da stari Grci nisu imali respiratore i da bi oni, da su imali respiratore, na njih stavljali stare, a ne mlade, jer je za njihovu drzavu bila potrebna mudrost, a ne radna snaga, onda sam hteo da ukazem na pozadinu sukoba drzave i crkve koji je sada, u vanrednom stanju, postao eksplicitan i koji je cesto pogresno shvatan ili kao sukob dve (naucne) teorije o svetu, npr. u slucaju darvinizma (sa sve rspravama o dokazima evolucije, mutacije DNK-a i ne znam cega sve jos) ili kao sukob dva eticke teorije (to je i pozadina sukoba oko darvinizma – eticke posledice).Stvar je, medjutim, dublja.Radi se o promeni biti drzave i coveka, od politicke zajednice i bica, do ekonomske zajednice i ljudskog resursa.Takva, ekonomizovana, drzava na respiratore stavlja one koji joj jos mogu sluziti kao ljudski resurs.U redovnom stanju, ona je prividno koordinator nesamerivih istina religije i nauke, ali, zapravo, nauka, ptreko tehnologije i ekonomije tehnoloskog progresa, predstavlja jedinu istinu i to garantovanu i nametnutu drzavom.Ta veza se vidi sada, kada stanje vise nije redovno i kada nauka koristi politicku moc da religiju svede na kulturni fenomen poput bioskopa i pozorista, koji se uvek mogu zatvoriti za njihove “vernike”, a politika promovise nauku kao vrhovnu istinu kojom se politika vodi u svojim odlukama (slusanje “struke”).Za uzvrat, nauka ce politici ponuditi utopiju, jer nauka i jeste ideologija ekonomizovane drzave (a takve su i socijalisticka i kapitalisticka) vakcinacije, naravno do sledece mutacije, kao sto stalno obecava resenja problema gladi, siromastva, iscrpljivanja resursa, duzine zivota, vecne mladosti…U ekonomizovanoj drzavi nije potrebna nikakva religija, nikakva kultura, to je prazna predaja, bio je potreban virus da to postane jasno, vec samo da “fabrike ne stanu”, dok ce ekonomsko stanje odrediti i kraj epidemije.

  U “Vremeplovu” H. Dz. Velsa, u dalekoj buducnosti, ljudi beze u svoje spilje, kada se oglasi sirena za dolazak noci i izlazak iz podzemlja druge vrste ljudi, koja zivi spod zemlje u mraku i hrani se ljudima sa povrsine koje love nocu.Tako i ovaj virus, cije simptome “struka” nije u stanju da navede posle pet meseci, gurajuci sve i svasta pod koronu, uskoro i poginule u saobracajnim nesrecama, postaje bice koje jede ljude, od kojeg se treba sakrivati, kada se oglasi sirena za policijski cas i prema cijim mutacijama i sve novim vakcinama za svaku novu mutaciju, ce se rukovoditi covecanstvo.

 6. Bokane svaka Vam je na mestu!!! Vidim doduše da je ******** lobi dosta aktivan, što ne znači da oni koji sebe smatraju hrišćanima treba da nasedaju.

 7. Патриота од каријере, виртоуз манипулације и ненадмашни мајстор суптилног, готово неоприметног тровања србског духовног простора, ни једну једину реч није посветио световној и црквеној власти, чијом смо сарадњом и одлукама доведени у ситуацију да за највећи хришћански празник не можемо да одемо на Свету Литургију. Смисао ове већ много пута виђене режије је да што мање Срба схвати да је потомку оних који распеше Господа намењена улога жртвеног јагњета а не свете краве.
  Вечерас је на свом профилу писао, можете мислити о Степинцу, о томе како га је неки бивши старешина православне Цркве у Мостару бранио, у ово време опште апостасије и јереси екуменизма и сергејанизма, толико актуелној теми. За оне који мало боље познају његове режисерске вредности, ни мало изненађујуће. Као када је 2016.г. за време одржавања вучјег лажисабора на Криту, данима писао о својим пропутовањима по западној Европи из младалачких дана, обиласцима музеја.

 8. Ostao sam malo nedorecen objasnjavajuci promenu sustine drzave iz politicke zajednice u instrument oplodnje kapitala kao globalnog i kakve to ima veze sa crkvom.Mi zivimo u najfilozofskijoj epohi u istoriji, svi pojmovi se raspadaju, propituju: identitet, suverenitet, drzava, globalizam, kultura, polnost, telo, eutanazija, abortus…i svi se bave time osim filozofije, koja je potpuno propala od kada je postala sluskinja nauke koja se pokazala kao neuporedivo gora gospodarica od teologije, zapravo je Srednji vek zlatno doba filozofije.Pored takve samoponizene filozofije, a i nezavisno od nje, religija jedina ima istorijsku snagu da se uspe na rang drzave, sposobna da je izazove i natera, kao sada u vanrednom stanju, da pokaze svoje pravo lice, i jedina nudi prakticnu etiku, kao sto se sada vidi, za razliku od eticki “neutralne” nauke i ideologizovanih ljudskih prava koja se casom rastope pred pitanjem sigurnosti – radnog mesta, materijalnih mogucnosti, zdravlja- opozicija slobode i sigurnosti su muka nase epohe.Zato vera, u ovom trenutku, a i u buduce, morace da vodi borbu i za filozofiju i za kulturu uopste, da ne budu samo fasada i konacno, zapravo prvo – slobodu.

  “Dirljivo” je citati komentare na B92 ljudi koji “ratuju protiv virusa” tako sto bi pobili vernike koji bi da prisustvuju liturgiji.Zaista sve deluje kao “sat mrznje” iz “1984”, kao vezba utvrdjivanja gradiva da je sloboda robstvo, a cije posledice nas mogu odvesti u totalitarizam nevidjenih razmera.”Drzava” se vec uvukla u kuce zakonima o porodicnom nasilju, decijim pravima, bez sumnje ce ici i dalje, u nasa tela preko ko zna kakvih vakcina, cipova i ko zna cega.Poceo sam sa “Disciplinom kicme”, zavrsavam sa “Partibrejkersima”: “Molitva”

  ljudi zive pod zemljom
  vlada ocaj i muk

  ….

  Tu je bio grad
  sad je pustinja.
  Tu su ziveli ljudi,
  bezbroj sudbina.

  Boze, oprosti nam,
  pruzi ruku i pomiluj nas,
  Ovo je moja molitva,
  ne zaboravi nas!

 9. Uu istoriji srpstva nikad jadnoj, bednije, bezimenije srpske crkve na čelu sa najjadnijim patrijarh om u svakom pogledu i ovapločenju. Svetac Pavle se u grobu okreće i neće imati večni mir i spokoj, kraj ovakvih “naslednika”, nepatriota i velikih biznismena. Za njih je crkva kao i za državni vrh Srbija, zlatna koka i sve to u ime naroda i na grbači naroda. Bruka traje do vijeka!!!

 10. Gospodine Bokane, postovala sam Vas i cenila. Naglasak na proslo vreme.

 11. Krugovi pakla:

  Psi 200 metara od kuce, penzioneri 300 metara, autisticni 400 metara, Bosko, Djilas i Jeremic 2 metra.

 12. @Коментар чека извињење
  У вери и нади стојим да сте са ” Молитвом ” уистину тек започели, а не завршили, Ваше Боготражетиљство кроз мудрољубљеније…Друкче да речем – Ех, да је Кјеркегор Православљем опунотио словесност своје љубави за мудрост, био би с( Личност)личан Дионисију Аеропагиту…
  Велики плус за коментар ” осољен ” журколомцима…

Оставите коментар