Ђакон Иља Маслов: Пошао у храм – добио новчану казну! А можда и затвор?

Света Марија Египћанка покушала је да уђе у цркву, али је Дух Свети, као што знамо из њеног житија, није пустио. Бог је није пустио, чујете ли, а не градске власти

(Руска народна линија,  1. 4. 2020)

Ђакон Иља Маслов (Извор: РНЛ)

И тако, борба са акутном респиратором вирусном инфекцијом (под називом корона вирус) постаје све занимљивија и перфиднија.

Московске власти су одлучиле да нас све сместе у „кућни притвор“ насупрот Уставу, здравој логици, нашем праву да слободно исповедамо Православну веру и учествујемо у богослужењу. Храмови у престоници нису још формално затворени. Међутим, Московљанину сада није једноставно да их се докопа (ако, примера ради, немаш цркву до које можеш да стигнеш пешице или ако си парохијан храма на другом крају града), јер како ће доказати московским властима[1] да није пас, коме је дозвољено да прошета до 100 метара од куће. Кренуо је пешке или аутом у храм на Литургију, нарушио је противправни режим „генералне самоизолације“, био је праћен, ухваћен, добио је новчану казну, а ускоро је могућ и затвор. Ето таква је сада стварност.

Због чега у овој ситуацији слушамо од највиших јерарха наше Цркве[2] оправдање целог тог кошмара и то са чудним „богословским“ објашњењем: православни који одлазе у „самоизолацију,“ наводно одлазе „у пустињу“ ради посебног духовног подвижништва? Ни мање ни више, него као преп. Марија Египћанка.

Само што се мени чини да је овакво образложење недопустиво. Светитељи су одлазили у пустињу добровољно[3], а данас православне, као и све друге, тамо терају. Пустињашто је у православној традицији био редак подвиг и уопште није био узор за све. Само је изузетан подвижник могао дуго да буде без црквених служби и Причешћа, а за већину хришћана „самоизолација“ од две до три Васкршње Литургије једнака је самоодлучењу од Цркве. Света Марија Египћанка покушала је да уђе у цркву, али је Дух Свети, као што знамо из њеног житија, није пустио. Бог је није пустио, чујете ли, а не градске власти. Па и у пустињу је отишла због дубоког унутрашњег смирења, а данас хришћанин затворен у четири зида само скупља у својој души све могуће страсти и страхове које изазива короновирусна хистерија.

Преподобна Марија Египћанка

То уопште није „пустиња“ преп. Марије Египћанке, све то много више подсећа на конц-логор или „карантинску лудницу“.

Са руског посрбио и примедбе написао: Зоран Чворовић


[1] Прим. ЗЧ: Одлуку о општем режиму карантина и полицијском сату у Москви донео је градоначелник. Занимљиво је да је председник Одбора за уставна питања Савета Федерације и копреседавајући Комисије за ревизију Устава РФ, утицајни проф. др Андреј Клишас, одлуку градоначелника оценио као неуставну. https://ruskline.ru/opp/2020/03/30/divnyi_novyi_mir_nastupil_v_ponedelnik?fbclid=IwAR2Wc1WsJA8-S4L_WEZCXKRrzoj9bl7DvJkUIPQ8l36DH1XN50vR-ExE_KY

[2] Прим. ЗЧ: Патријарх Кирил је позвао вернике на недељној Литургији да се угледају на пример Св. Марије Египћанке и да не посећују храмове због корона вируса.
https://ria.ru/20200329/1569309684.html

[3] Прим. ЗЧ: Монашки живот се манифестовао кроз два посебна вида: отшелништво, тј. пустињаштво (грч. αναχωρητής, ερημίτης) и општежиће (κοινός βίος).Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар